Match stagiaires en stageplaatsen moet beter in Noord-Brabant

Er liggen volop kansen om de ‘match’ tussen stagiaires en stageplaatsen voor doktersassistenten  en huisartsen in Noord-Brabant te verbeteren. Dat bleek op de Brabant Brede Dag voor de huisartsenzorg op 13 november. Een energieke bijeenkomst met vertegenwoordigers van verschillende Brabantse zorggroepen, huisartsenkringen en huisartsenposten.

Ruim veertig Brabantse deelnemers vertaalden tijdens drie werksessies de regionale factsheets naar een gezamenlijke aanpak per arbeidsmarktregio voor 2019. Zij keken naar de impact van de cijfers op eerder geformuleerde prioriteiten in de RAAT (Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten). Opvallend aan diverse tafels was het verschil tussen het daadwerkelijke aantal beschikbare stagiaires en stageplaatsen en het ervaren aantal. Opleidingen hebben het idee dat er te weinig stageplaatsen zijn en huisartsen hebben juist moeite met het vinden van geschikte stagiaires. Ergens in het maken van de ‘match’ tussen opleiding en praktijk gaat er dus iets mis, was de conclusie. Niet alleen in hoeveelheid, maar ook in de verwachting van de kennis en kunde van de stagiaires.

Oplossingsrichtingen en prioriteiten
Diverse oplossingsrichtingen en prioriteiten passeerden de tafels. Een greep uit de ideeën van de diverse regio’s:

  • Beter benutten subsidies voor opleidingsplaatsen in de huisartsenpraktijk.
  • De aantrekkelijkheid en zichtbaarheid van de sector verbeteren, bijvoorbeeld door aan te sluiten bij ‘Ik zorg’.
  • Meer loopbaanperspectief bieden aan nieuwe en huidige medewerkers.
  • Anders werken in een praktijk stimuleren, bijvoorbeeld de inzet van e-health.
  • Opleidingsplekken voor ‘nieuwe’ beroepen zoals de praktijkverpleegkundige huisartsenzorg, verpleegkundig specialist en physician assistent omhoog.
  • Vestigingsklimaat voor huisartsen verbeteren.
  • Opnieuw opstarten BBL-trajecten in samenwerking met ROC’s.

Stageproblematiek hoogste prioriteit
Aan het einde van de middag presenteerden de verschillende groepen de belangrijkste acties aan elkaar en aan twaalf bestuurders van onder andere zorggroepen en huisartsenkringen die aanschoven. Naast de stageproblematiek bestaat er ook behoefte om andere thema’s met elkaar uit te werken. Zoals het meer inzetten van nieuwe technologie in praktijken of het anders organiseren van huisartsenzorg door bijvoorbeeld functiedifferentiatie of samenwerking met het sociale domein. De regio’s namen hun eigen actieplannen voor 2019 mee naar huis. Ook spraken ze af van elkaar te gaan leren, een nadrukkelijke wens die ook door aanwezige bestuurders werd uitgesproken.