Menu
BLOG - Oneindige mogelijkheden, een effectievere zorg en vervagende privacygrenzen

BLOG - Oneindige mogelijkheden, een effectievere zorg en vervagende privacygrenzen

Een duik in de wereld van serious gaming en big data


Zorg en technologie. Ik heb er iets mee. Waarom precies weet ik eigenlijk ook niet. Wel ben ik ervan overtuigd dat technologie ons dagelijks leven heel snel kan veranderen, zo ook in en rondom ons werkveld. Dus wanneer de NHTV Business mij vraagt of ik wil sparren over de mogelijkheden voor serious gaming in de zorg, hoef ik niet lang na te denken. Met Silicon Valley in mijn achterhoofd reis ik af naar de Dutch Game Garden, waar studenten met een startup-budget en opdracht worden gefaciliteerd in het ontwikkelen van serious games.

Ik word direct wakker geschud uit mijn droom, wanneer mijn TomTom me vertelt dat ik mijn bestemming heb bereikt. Geen spectaculaire Spaceship campus zoals bij Apple of futuristisch kantoor á la Google. Voor me zie ik een bijgebouw van de NHTV in Breda, sober en slecht onderhouden. Binnen zit het vol met – voornamelijk mannelijke – studenten. Afgesloten van hun omgeving door een koptelefoon en volledige focus op hun beeldscherm. Na een uiterst vriendelijke ontvangst krijg ik een rondleiding, waarbij ik direct word overspoeld met interessante en uiteenlopende ontwikkelingen. Zoals games voor kinderen met diabetes, een spel rondom eenzaamheid bij ouderen en een voorlichtingsgame over borstimplantaten.

Effectieve game versus effectieve zorg

De studenten vragen mij het hemd van het lijf. Welke games kunnen worden ingezet in de zorg? Is serious gaming een mogelijke oplossing voor de gezondheidsvraagstukken waar we met z’n allen voor staan? En welke businessmodellen passen daar dan bij? Aan de hand van demo’s van games rondom familiegeheimen, kinderen met ouders in scheiding of nierpatiënten, stellen ze me uiteindelijk de ultieme vraag: kunnen we een game ontwikkelen die net zo effectief is als de zorg zelf, of mogelijk nog effectiever? Beantwoorden kan ik hem niet, maar hij raakt me wel.

Haarscherpe kracht

Het is een maand later als ik een tweet voorbij zie komen die mijn aandacht trekt: ‘Bekijk de slaapgewoontes van je vrienden dankzij Facebook’. De Deense ontwikkelaar Søren Louv-Jansen bouwde, aan de hand van Facebookgegevens die gewoon als gebruiker beschikbaar zijn, een tool waarmee hij precies kan zien wanneer zijn vrienden ’s avonds het licht uitdoen en ’s ochtends weer opstaan. Dat dit soort data op grote schaal kan worden verzameld, geanalyseerd en gebruikt, is niets nieuws. Facebook, Google, Microsoft, Apple; ze doen het allemaal. De gegevens worden vervolgens voor verschillende doeleinden gebruikt. Apps als Uber en Airborne zijn er groot mee geworden. Daarbij is ook al duidelijk geworden dat de haarscherpe kracht van technologie meer dan eens de privacygrenzen raakt of overschrijdt.

De grote impact van big data

Dat big data groot zijn, kunnen we allemaal wel bedenken. Maar de impact werd mij pas echt duidelijk tijdens een workshop van Hans Bouwknegt op de NHTV Business. Hij liet een filmpje zien over honkbal. De Amerikaanse Major League Baseball heeft vanaf haar start allerlei data over de sport verzameld. Eerst op papier, later digitaal. Daardoor kan men nu realtime tijdens de wedstrijd voorspellingen doen over het verloop van de match. Vertaal je dit naar de gezondheidszorg, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Big data helpen ons te laten zien welke zorg effectief is. Of nog beter: ze werken zelfs preventief. Denk bijvoorbeeld aan de data die worden verkregen met een smartwatch. Maar de grote vraag is wel: waar stopt dit?

Etisch debat

Heeft het bijhouden van data over de hoeveelheid vet of alcohol die ik dagelijks binnenkrijg straks consequenties voor de acceptatie bij een verzekeraar? En hoeveel wil ik eigenlijk dat mijn medisch specialist van mij te zien krijgt? Of de wijkverpleegkundige? Het thema privacy blijft altijd een rol spelen. Natuurlijk ook buiten de gezondheidszorg, maar daarbinnen nog veel meer. Hoe ver willen we gaan? Hoe hoog wegen de kwaliteits- en kostenvoordelen op tegen de vervagende privacygrenzen? Een ethisch debat hierover zou geen overbodige luxe zijn. Wie discussieert met mij mee?

Silicon Valley
Silicon Valley is een veelgebruikte benaming voor de zuidkant van de Baai van San Francisco in de Amerikaanse staat Californië. In die regio zijn veel technologiebedrijven gevestigd, inclusief enkele van de grootste ter wereld. Oorspronkelijk verwees de term naar de grote hoeveelheid bedrijven die bezig waren met de productie en innovatie van siliciumchips, maar nu slaat de term op alle hightech bedrijven in het gebied. "Silicon Valley" wordt zelfs als metoniem voor de hele Amerikaanse technologiesector gebruikt. Bron: Wikipedia.

Serious game
Een serious game is een spel met een ander primair doel dan puur vermaak. Het voornaamste doel is dan bijvoorbeeld communiceren, werven of selecteren, onderwijzen of het verwerven van inzicht. Een serious game kan gebruikmaken van meerdere media: het kan een paperbased bordspel of kaartspel zijn, een gefaciliteerd managementspel of een computerspel. Bron: Wikipedia.

Big data
“Men spreekt van big data wanneer men werkt met een of meer datasets die te groot zijn om met reguliere databasemanagementsystemen onderhouden te worden. Big data spelen een steeds grotere rol. De hoeveelheid data die opgeslagen wordt, groeit exponentieel. Dit komt doordat consumenten zelf steeds meer data opslaan in de vorm van bestanden, foto's en films (bijvoorbeeld op Facebook of YouTube) maar ook doordat er steeds meer apparaten zelf data verzamelen, opslaan en uitwisselen (het zogenaamde internet der dingen) en er steeds meer sensordata beschikbaar zijn. Niet alleen de opslag van deze hoeveelheden is een uitdaging. Ook het analyseren van deze data speelt een steeds grotere rol. Deze data bevatten immers een schat aan informatie voor marketingdoeleinden.” Bron: Wikipedia.

 

Publicatiedatum: 9 maart 2016
Categorie: eHealth
Terug