Menu
Data in eigen beheer

Data in eigen beheer

Tijdens de IBeraad-bijeenkomst van 25 september stond de patiënt centraal. Ik zag mooie tweets en een LinkedIn-post voorbij komen. Als de patiënt centraal staat, is er ook vast over data gesproken, dacht ik. En ineens schiet me een stuk tekst te binnen dat ik vorige week las. De strekking ervan: als je als burger zelf beschikt over alle data die over jou gaat, dan ben je in één klap van veel gedoe af. Want dan kun je zelf beslissen wie jouw data krijgt en wat een ander ermee mag doen. En dan hoeven we niet meer na te denken over privacy in de samenwerking tussen zorgverleners. Want hé, dat beslis ik dan zelf wel!

Makkelijk toch, vanaf de zijlijn iets roepen? Dat is het zeker, besef ik me. Maar in plaats van een pagina vol te schrijven over wat er allemaal mogelijk is met data en hoe zorg en welzijn daar beter van worden als we het koppelen, gaat me één ding écht aan het hart over dit onderwerp …

Mag ik alstublieft mijn eigen data beheren? Mag dat, beste dokter, sociaal maatschappelijk werker, zorgverzekeraar, doktersassistente, psycholoog en VWS? Want de patiënt staat pas écht centraal, als hij of zij zijn eigen data beheert. En ja, ik besef dat we goede afspraken moeten maken over hoe de data bewaard, beheerd en bewaakt moet worden, om ook burgers die minder IT-vaardig zijn hierbij te helpen.

Schrijf ik hiermee iets nieuws? Misschien niet, maar voor mij is het nog altijd een zeer actuele hartenkreet!

Publicatiedatum: 26 september 2017
Terug