Menu
‘Onze’ Living Apart Together hoeve door naar tweede ronde Who Cares

‘Onze’ Living Apart Together hoeve door naar tweede ronde Who Cares

Gezocht: innovatieve en toekomstgerichte visies op de Nederlandse woonwijken, die antwoord geven op de vergrijzing en de veranderingen in de zorg en ondersteuning; nieuwe ideeën die een impuls geven aan de ruimtelijke vernieuwing van de wijken." 

Met deze oproep werd enkele maanden geleden de prijsvraag Who Cares uitgerold. De initiatiefnemers nodigden innovatieve denkers en doeners uit om deel te nemen in een multidisciplinair team. Van ruimtelijk ontwerpers, zorgprofessionals en ondernemers tot maatschappelijke organisaties en bewonerscollectieven. Een uitnodiging die Robuust – in samenwerking met architecte Hélène Houben en Hanna Smeets, medewerker mobiliteit bij de provincie Limburg - beantwoordde met een inzending voor een wijk in Sittard-Geleen. Onze inzending werd op 8 mei door staatsecretaris van Rijn uitgeroepen als één van de winnaars van de eerste ronde.

De Living Apart Together hoeve
Het voorstel dat ons team indiende, is een woonconcept voor een Living Apart Together hoeve voor de wijken Geleen Zuid en Kluis, waar behoefte is aan circa 45 zorggeschikte woningen. De hoeve is een woonhofje, geïnspireerd op het klassiek woonhofje voor ‘ouden van dagen’ en de authentieke Limburgse carré-hoeve. Net als bij deze voorbeelden komen individuele woningen te liggen rondom een collectief hof met moestuintjes en terrasjes. Hoewel inwoners er zelfstandig wonen, bevordert deze woonomgeving sterk de betrokkenheid en aandacht voor elkaar.

Verbinding met de wijk: versterking zelfregie en een bijdrage aan positieve gezondheid
Naast het hofje is een deel van het plan dat de woonomgeving inwoners uitnodigt om zelf of samen boodschappen te doen, zelfstandig een bezoek aan de dokter te brengen of ergens een kopje koffie te drinken. Beweging, contact en zelfredzaamheid die bijdragen aan een positieve gezondheid. Naast een zorggeschikte woning is daarom de bereikbaarheid van voorzieningen en het sociale netwerk nodig om lang en gezond in de vertrouwde omgeving te blijven wonen! Dit geven we vorm door een rondgaand circuit in de wijk, lopend te bereiken vanuit huizen en (zorg)voorzieningen.

PRIJSVRAAG-who-cares-1.jpg


Op naar de eindronde
De geselecteerde teams krijgen tot september de tijd om hun ideeën verder uit te werken en hun teams uit te breiden. Hierbij zal er door Robuust nadrukkelijk verdere samenwerking en aansluiting gezocht worden met de (zorg)partners van het programma Anders Beter in Westelijke Mijnstreek. De winnaars van de prijsvraag worden eind oktober bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Publicatiedatum: 11 mei 2017
Categorie: Ouderenzorg, Positieve Gezondheid
Terug