Menu
Preventiesubsidie voor Proeftuin Ruwaard

Preventiesubsidie voor Proeftuin Ruwaard

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft drie jaar lang een subsidie aan de gemeente Oss en zorgverzekeraar CZ voor hun wijkgerichte aanpak in de wijk de Ruwaard, bekend als Proeftuin Ruwaard. Het geld is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen in de Ruwaard zich gezond voelen en gezond blijven. Proeftuin Ruwaard is heel blij dat zorgverzekeraar CZ zich op deze manier aansluit bij de proeftuin.

Unieke verbinding

Naast Proeftuin Ruwaard, waarvoor Robuust het programmamanagement verzorgt, krijgt ook het programma ‘Vitaal Twente’ deze subsidie. Daarmee zijn deze twee programma’s de eerste twee landelijke ‘Preventiecoalities’. Het geld wordt ingezet om de samenwerkingskosten tussen gemeenten en zorgverzekeraars te dekken.

Betere zorg

De proeftuin Ruwaard is een voorbeeld waarbij organisaties niet vanuit hun eigen expertise en budget handelen, maar de inwoner en zijn behoeften centraal stellen. Onderzoek laat zien dat mensen zich gelukkiger voelen en dat deze aanpak geld bespaart. Ook is er minder ondersteuning en zorg nodig. Het geld en de tijd die de organisaties hiermee besparen, investeren zij op andere plekken in de wijk.

Over de proeftuin

In de Ruwaard, een wijk van ruim 13.000 inwoners in Oss, bedenken wijkbewoners en organisaties samen oplossingen waarin mensen meer voor zichzelf en voor elkaar kunnen gaan doen. Proeftuin Ruwaard is een samenwerkingsverband waarin allerlei organisaties proberen slimmere zorg aan inwoners te bieden door anders te denken, doen en organiseren. De organisaties werken samen op het gebied van wonen, welzijn en zorg om hun gedeelde droom voor de toekomst waar te maken: een vitale wijk waar bewoners tegen lagere kosten een betere (positieve) gezondheid ervaren. De betrokkenheid van wijkbewoners vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en leefwereld is een belangrijk uitgangspunt.
Publicatiedatum: 1 november 2017
Categorie: Onverwachte verbindingen, Preventie
Terug