Menu
CZ publiceert regiobeelden Zeeland en Mijnstreek

CZ publiceert regiobeelden Zeeland en Mijnstreek

CZ publiceerde als eerste zorgverzekeraar in Nederland regiobeelden als onderdeel van de hoofdlijnenakkoorden. De twee geanalyseerde regio's zijn Zeeland en de Zuid-Limburgse Mijnstreek. De regiobeelden zijn tot stand gekomen met medewerking van regionale organisaties, waaronder Robuust.

De kernboodschap voor het regiobeeld Zeeland: “Zelfredzaamheid van ouderen, demografische druk en adequate samenwerking tussen zorgpartijen bepalen de toegankelijkheid van zorg in Zeeland.”

De kernboodschap voor het regiobeeld Mijnstreek: “De Mijnstreek kenmerkt zich door een vergrijzende, krimpende en ongezonde populatie die veel zorg en ondersteuning vraagt en krijgt. In combinatie met de ontgroening en de krapte op de zorg- arbeidsmarkt vormt dit een grote uitdaging.”

De volledige regiobeelden zijn zichtbaar via een speciale website van CZ 'Regiobeeld

Regionale aanpak
De regiobeelden zijn of worden nog besproken door CZ met betrokkenen. Het doel is om deze te vertalen naar een regionale aanpak. 

Achtergrond
Als onderdeel van de hoofdlijnakkoorden is de dominante zorgverzekeraar in de regio verantwoordelijk om samen met partijen in het veld een regio-analyse op te stellen en te publiceren. Om op basis van die analyse het beleid af te stemmen, knelpunten op te lossen en toe te werken naar de juiste zorg op de juiste plek. Bestuursvoorzitter van CZ Joep de Groot licht bij Skipr toe: “Regionale verschillen vereisen regionale oplossingen, dat is niet in een landelijk beleid te gieten."

Bronnen: Skipr en CZ

Publicatiedatum: 17 oktober 2019
Categorie: Data en monitoring, Gebiedsgericht werken
Terug