Van Mirjam Paap en Fleur van den Horn ontving ik de onderstaande brief. Zij zijn initiatiefnemer van de Stichting Achtzaam, dat zich inzet om eenzaamheid in Nederland te bestrijden.
Katwijk, 15 februari 2018
Beste Riky en Frank,
Bedankt dat jullie ons de mogelijkheid bieden om bij te dragen aan jullie serie over e-health. De laatste week van januari stond natuurlijk in het kader van e-health en zijn er tal van bijeenkomsten georganiseerd. Ook mijn collega Fleur en ik waren deze week aanwezig bij een event in Den-Haag waarbij eenzaamheid centraal stond. Hier was ook Hugo de Jonge, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aanwezig. Ik (Mirjam) was een van de sprekers om ook het onderwerp e-health binnen deze groeiende problematiek aan te kaarten. Hier zijn we heel dankbaar voor, want in onze optiek gaat e-health veel verder dan een tool voor zorgverleners en patiënten, zoals dhr. Gerritsen schetst. Want wat als iemand nog geen patiënt is? Gaan we er eerst op wachten tot hij of zij een patiënt wordt of pakken we dit preventief aan? Dat is tenslotte ook e-health.
Maar goed, even terug naar de bijeenkomst. Wat ons eens te meer opviel: als we het over eenzaamheid hebben, dan gaan 9 van de 10 mensen er direct van uit dat het over ouderen gaat. Dit terwijl bijna 1 op de 3 inwoners van Nederland (regelmatig) te maken heeft met gevoelens van eenzaamheid. De helft daarvan is jonger dan 65, dus dat is een behoorlijk grote groep. Een groep die bovendien gewend is om bijna alles via hun smartphone te doen.
Met onze
stichting Achtzaam pakken Fleur en ik het maatschappelijke onderwerp eenzaamheid op. Toen wij drie jaar geleden hiermee startten, maakten wij ook de 'fout' om ons te richten op ouderen. Maar al heel snel werden wij benaderd door diverse mensen die de vraag stelden "En ik dan? Ik ben geen oudere, maar wel eenzaam".
In die periode kwam er gelukkig steeds meer aandacht voor eenzaamheid, maar ook die richtte zich bovenal op ouderen. Daarom wilden wij graag gehoor geven aan de noodkreet van 'jongeren'. Het maatjesproject dat wij waren gestart, was voor hen niet toereikend en dus wilden we even kort samengevat de eigentijdse techniek inzetten om hen aan elkaar te kunnen verbinden. In de hoop dat hun eenzaamheid zou afnemen.
Na een aantal enquêtes en veel mensen gesproken te hebben, bleek dat men daar helemaal niet op zat te wachten. Op een app gaan, omdat je een relatie zoekt was in het begin ook 'not done', maar nu is dat volledig geaccepteerd. Maar op een app gaan omdat je eenzaam bent, is voor velen een brug te ver. Eenzaamheid is dus duidelijk iets waar men zich nog te veel voor schaamt en het is enorm complex. Er zijn veel soorten eenzaamheid en ook veel oorzaken van eenzaamheid. Dat laatste is precies waar wij naar hebben gekeken en al snel zagen we hierin een overlap. We hebben geconstateerd dat wanneer men door welke oorzaak dan ook uit balans raakt, dit effect heeft op het totale welzijn. Dat kan resulteren in bijvoorbeeld eenzaamheid, burn-out en ziekte.
Wij hebben echt niet alle wijsheid in pacht, maar dit weerhoudt ons niet om onze maatschappelijke bijdrage te leveren en de huidige technieken in te zetten om een verandering teweeg te brengen. Zo hebben we een app ontwikkeld waarmee mensen in eigen tijd en tempo heel holistisch kunnen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarmee bedoel ik de zes belangrijke levensthema's die ten grondslag liggen aan een mogelijke disbalans, namelijk gezondheid, relatie, familie/vrienden, financiën, persoonlijke groei en werk/carrière.
Met de app krijgen mensen inzicht in waar men uit balans is. Ze kunnen vervolgens zelf aan de slag gaan met tips, challenges en activiteiten. Dit wordt allemaal aangeboden door professionele coaches en therapeuten die ook graag hun bijdrage leveren aan een evenwichtige samenleving. Zij zijn als vangnet slechts een klik verwijderd, mocht iemand meer hulp nodig hebben.
We zijn pas net begonnen, werken met aannames die we gevalideerd willen zien voordat we doorontwikkelen. We hebben al mooie resultaten en een kleine community van professionals. Door samenwerking met een gerenommeerd onderzoeksbureau willen we de impact van onze inspanning inzichtelijk maken, met uiteraard de privacy van de gebruikers van de app als prioriteit in acht nemend. Graag willen we ook de overheid uitdagen om hieraan bij te dragen. Want zoals meneer Gerritsen terecht stelt, is dit iets wat we samen moeten doen. Veel initiatieven, ook op e-health gebied, ontstaan vanuit grote organisaties en zij slokken daarmee de meeste subsidies en investeringen op. Voor kleine private initiatieven blijft er dan al snel weinig tot niets over. Maar waarom zou je niet meer van dit soort initiatieven steunen? Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat deze mensen hun ziel en zaligheid in het werk leggen, omdat ze al bereid zijn om eigen nek uit te steken.
En ook andere partijen die graag maatschappelijk verantwoord willen ondernemen, dagen we uit om eens verder te gaan dan aandacht voor natuur en het milieu te hebben (maar daar natuurlijk ook niet mee op te houden!). Stel jezelf eens de vraag: "Wat doe ik om in balans te blijven en wat draag ik bij aan de balans van anderen?" Wij geloven namelijk dat mensen die in balans zijn meer levensgeluk en verbondenheid ervaren, waarmee ze veel meer te geven hebben. Daarmee willen we de vereenzaming en verharding in Nederland aanpakken, evenals de groeiende gezondheidsproblemen.
Zijn we idealisten? Jazeker! Gaat het ons lukken? Absoluut! Redden wij dit alleen? Zeker niet, dit doen we SAMen, hopelijk met jou!
Gezamenlijke groet,
Mirjam Paap & Fleur van den Horn
Nieuwsgierig naar onze app? Deze is gratis te downloaden via www.samapp.nl of bekijk deze video.