"Streef niet naar controle, maar naar verbinden en faciliteren."

Presentatieverslag én exclusief interview 

 Prof. Dr. Annemieke Roobeek, een van de sprekers, weet wat experimenteren is in de gezondheidszorg. Ze staat al meer dan twintig jaar voor pionieren en innoveren én heeft grote expertise op het gebied van netwerkenorganisaties. “Waar partijen samen zoeken naar antwoorden op de huidige vraagstukken, zien we steeds meer netwerkorganisaties ontstaan. Maar, waar ligt onze focus? En waar is het lef om echt over eigen grenzen en domeinen heen te kijken? Want onverwachte verbindingen ontstaan juist daar waar we ze niet verwachten. Kijk maar eens wat het bedrijfsleven al aan innovaties heeft gebracht,” begint Robeek haar verhaal. Lees verder...

Kies, focus en sta open voor onverwachte verbindingen
“We zijn toe aan een nieuwe fase, waarin we op een andere manier kijken naar de huidige vraagstellingen. Tal van nieuwe ideeën en projecten worden opgepakt. Als we deze energie en innovaties meer met elkaar verbinden, dan komen we echt tot een proactieve samenleving.

Anders denken en doen, vraagt ook andere organiseermodellen. Netwerken vereisen een ander soort leiderschap; geen controle, maar verbinden en faciliteren. Mijn advies is: maak strategische keuzes met wie je samenwerkt en wat je oppakt. Laat geen 1000 bloemen bloeien. We bereiken veel meer als we met een select aantal partijen met crossover verbindingen gericht aan iets werken.”

Bekijk het exclusieve interview met Annemieke Roobeek:

Waar is dat vergezicht?
“Het is een gegeven dat we werken in een complex werkveld. Veel bestaande netwerken zijn een gesloten circuit. En er zitten vaak zoveel partijen in, dat je een groot risico loopt op poldergedrag. Ook zie je netwerken wachten op een antwoord van de overheid. Maar dat antwoord komt er niet. Kijk naar het regeerakkoord, dat biedt bijvoorbeeld ook geen focus en vergezicht. We moeten zelf de handen ineen slaan.

Vaak zie je in netwerken de geijkte stakeholders. Mijn ervaring is dat de verandering vaak van daarbuiten komt. Uit onverwachte hoeken, waardoor je onverwachte verbindingen maakt. Mijn advies is dan ook: kijk als netwerk naar buiten toe. En durf vooral te dromen. Houd vast aan je vergezicht, zoals de vitale gezonde samenleving. Bepaal op basis van dat vergezicht je strategische doelen en werk daar samen naar toe. We kijken nog veel te weinig ver vooruit. Kijk naar de toekomst; naar die stip op de horizon.”

De gezonde samenleving
“We maken steeds meer de beweging naar zelfregie. Uitgaan van de kracht van de mensen zelf. De zorg heeft de boot gemist om de klant écht centraal te stellen. We praten nog steeds veel óver in plaats van mét de klanten. En we blijven nog veel te veel in de complexe zorg vastzitten. Willen we verschil maken, dan moeten we de stap gaan maken naar systeemveranderingen en de klant echt mee laten denken en doen."

Teams vragen een ander netwerkend leiderschap
“Kies voor eigenwijze teams die samenwerken. Die anders denken, excelleren en de dingen echt anders doen. Daar waar professionals communiceren over een vraagstuk, daar komt veel kennis vrij. Samen weten we zo veel meer. Dit proces is nodig. En bots gerust. Maak ruimte voor die discussie, want zo komen we juist tot die goede ideeën.”

Webber; de verbindende kracht in het netwerk
Voor een netwerk is een Webber heel waardevol. Dit is iemand die alles verbindt: hij schept vertrouwen, identificeert uitdagingen, brengt stakeholders samen, werkt mee aan oplossingen en ontwikkelt nieuwe of betere business. Hij daagt uit tot meer focus en strategie.

Robuust heeft als Webber een groot netwerk van stakeholders in de verschillende domeinen én daarbuiten met tal van relevante partijen. Daarmee kan het bij uitstek zorgdragen voor die onverwachte verbindingen en voor een echt netwerkklimaat dat nodig is om die stip op de horizon te bereiken.”