Menu
 Deelname aan International Conference Integrated Care 2018, onze bevindingen

Deelname aan International Conference Integrated Care 2018, onze bevindingen

Na de succesvolle acceptatie van de drie ingediende abstracts bij het International Conference Integrated Care (ICIC) 2018 én een verzoek tot het organiseren van een site-visit bij Proeftuin Ruwaard in Oss, staat Robuuster Sandra de Loos op 22 mei 2018 in de startblokken voor het werkbezoek. Een terugblik...

Internationaal bezoek bij Proeftuin Ruwaard
Een delegatie van ongeveer 20 internationale gasten, vanuit onder andere Singapore, Australië en Canada, bezoekt Ons Huis van de wijk in Ruwaard, gemeente Oss. Ze luisteren aandachtig naar het ontstaan van de Proeftuin Ruwaard en op welke wijze door anders denken, doen en organiseren in eerste instantie het welzijnslandschap in de wijk aan het veranderen is. Door het inzetten van de Samenwerkwijze op individueel niveau zijn inmiddels meer dan 300 wijkbewoners geholpen met het zoeken van oplossingen voor hun hulpvraag. Daarbij denkt de wijkbewoners altijd zelf mee over de voor hem of haar beste oplossing.

Na een bevlogen verhaal van Anton Mulders, beheerder van Ons Huis van de Wijk, ontstaat er een levendige dialoog tussen de internationale bezoekers en Anton. Vanuit Ons Huis van de Wijk lopen we door het prachtige stadspark naar Het Elzeneindhuis. De locatiemanager Lucian neemt ons mee in de ontstaansgeschiedenis van het Elzeneindhuis, en vertelt met veel plezier en bezieling over deze prachtige plek midden in de wijk Ruwaard waar naast studio’s voor 24 bewoners ook dagbesteding wordt aangeboden. Op het bezoekmoment is de pianoman aan het spelen. Alle bewoners worden betrokken bij het pianospel op een manier die voor hen te bevatten en te hanteren is. De bezoekers, kijken hun ogen uit in het Elzeneindhuis. Een van hen blijft maar foto’s maken, van alles, maar vooral van de constructie van het gebouw, van de ruimte en de ligging. Hij is niet zo spraakzaam, maar als we ook maar iets in hem bewogen hebben om deze manier van slow-care mee te nemen naar Singapore, dan is dat een mooi resultaat.

De opbrengsten van de Robuustpresentaties bij ICIC 
Naast het werkbezoek deelden we tijdens de conferentie ook onze ervaringen tijdens drie presentaties:

  • Bij onze Robuustpresentatie over de do’s en dont’s van strategische samenwerkingsverbanden gaat er een zucht van herkenning door de zaal. De herkenning begon met het gebruik van data en ging verder in de herkenning op de gezamenlijke ambitie. Het feit dat een gezamenlijk belang soms niet als zodanig overeind blijft, omdat individuele organisatiebelangen voor gaan was zeker herkenbaar. Ook de stelling dat verandering in mensen zit en niet in organisaties trof een zachte landing. Onze afsluiter: Impossible? Do it anyway, just start!, komt tijdens de sessie nog een paar keer terug als reminder om vooral niet te blijven hangen in mitsen en maren.

  • De presentatie over Ruwaard toont het doorzettingsvermogen en het vertrouwen en lef om inderdaad te gaan doen, ook al lijkt het onmogelijk. De presentatie op vrijdag levert ook contacten op met Denemarken en Canada. In Denemarken zijn ze vooral geïnteresseerd in de betrokkenheid van de burgers. Zij doen dat zelf ook en wellicht kunnen we van elkaar leren hoe je dat kunt verfijnen. In Canada zijn ze hard aan het werk de verbinding te leggen tussen publieke en eerstelijnszorg. Het berekenen van de kosten krijgen ze daar niet goed van de grond en ze zijn dan ook heel geïnteresseerd in de Maatschappelijk Prijslijst en het gebruik daarvan.

  • Onze poster over het gebruik van data- en informatiemanagement in regionale samenwerkingsverbanden werd eveneens druk bezocht.

Wat nemen we mee als organisatie Robuust van de deelname aan dit congres?
Onze programma’s en de rol die we vanuit Robuust vervullen in deze regionale samenwerkingsverbanden zijn koplopers in het in de praktijk brengen van alle wetenschappelijk theorie. We zijn zeer praktijkgericht en maken gebruik van de kennis die voor handen is.

In de veranderkundige sfeer van de vraagstukken zetten we zelf de nodige kennis in en kunnen vertellen over onze ervaringen. Deze ervaringen geven we mee aan nieuw op te zetten samenwerkingsverbanden of reeds lopende samenwerkingsverbanden die nieuw elan kunnen gebruiken.

Daarnaast is de brede vertegenwoordiging van partijen uit diverse domeinen in de samenwerkingsverbanden belangrijk voor het behalen van resultaten, maar beseffen we ons tegelijkertijd dat juist dat in een internationale setting redelijk uniek is.

Het feit dat we werken vanuit ambitie/doelstellingen (strategisch en operationeel) en bijbehorende interventies en populatiegericht is vernieuwend. Het gebeurt natuurlijk op meer plekken en we zijn er nog lang niet als het gaat om het zichtbaar maken van de lange termijn resultaten, maar het feit dat we erover nadenken met de partijen in onze programma’s en ook echt proberen om vanuit die ambitie te werken, dat is wat de strategische allianties verder brengt.

Publicatiedatum: 8 juli 2018
Categorie: Populatiemanagement, Proeftuinen, Robuust
Terug