Paramedisch Platform NOU! uit de startblokken

1 september 2022

Meer dan 50 diëtisten, ergotherapeuten, podotherapeuten, logopedisten, oefentherapeuten en fysiotherapeuten waren gisteravond aanwezig bij de aftrap van ‘Paramedisch Platform NOU!’. “NOU is de afkorting van onze regio: de Noordelijke Maasvallei, Oss en Uden, en laat zien dat het nú echt tijd is om ons als paramedici regionaal te organiseren.”, geeft fysiotherapeut Daniëlle Busch aan. Daniëlle vormt samen met diëtist Mieke Bouwens en oefentherapeut Niels Derks het kernteam van de regio en zijn nog op zoek naar enthousiaste paramedici om het team mee uit te breiden. Samen met Robuust gaan zij deze multidisciplinaire samenwerking vorm geven. De NOU-regio is een van de 10 regio’s van het Programma Organisatiegraad Paramedisch Zorg en een van de eerste regio’s waar al een kernteam van start is gegaan. De urgentie dat er nu iets moet gebeuren was gisteravond goed merkbaar.

De vinger op de zere plek

Bart Smit, bestuurder in de huisartsenzorg in het Oosten van het land en oud fysiotherapeut, heeft veel ervaring met het regionaal organiseren van zorg en nam de aanwezigen gisteravond mee in de ontwikkelingen binnen het zorglandschap en de noodzaak om je als paramedici op regionaal niveau te organiseren. “Paramedici zitten niet aan tafel en daardoor missen jullie de boot.”, zo opende Bart gisteravond zijn verhaal. “Jullie moeten met een gezamenlijk verhaal komen over de kracht van jullie vak. Alleen zo word je als serieuze gesprekspartner gezien. Het is al lang wetenschappelijk bewezen dat jullie kwaliteit leveren, maar nu moeten jullie daar zelf nog echt voor gaan staan en naar buiten uitdragen.” Ook als je de zorgakkoorden leest, kun je er niet meer om heen. De regio is de plek waar het gaat gebeuren en er is een paradigmashift te zien van ‘zorg en ziekte’ naar ‘gedrag en gezondheid’. “Paramedici hebben een essentiële rol als het gaat om preventie en dus de zorg van de toekomst.”, licht Bart toe. “Een verhaal om als paramedici en als regio mee naar buiten te treden. Ga buiten de grenzen van je eigen praktijk kijken en zoek de samenwerking op.”

Maar, hoe dan?

Het verhaal van Bart kwam aan in de zaal. “We moeten samen een punt gaan maken.”, “We hebben huisartsen wat te bieden.”, “De krachten in deze zaal kunnen we bundelen.”, is een aantal van de opmerkingen die de aanwezigen gisteravond enthousiast verkondigden. Maar het verhaal riep ook veel vragen op. “Wie moet het verhaal gaan vertellen?”, “Hoe kom je tot één verhaal met zoveel verschillende beroepsgroepen?”, “Hoe ga je dit contracteren bij de zorgverzekeraar?”. Op deze vragen moet de regio de komende tijd samen antwoord gaan geven. Het is niet makkelijk om het bestaande systeem te veranderen. Dat vraagt om een andere manier van denken, doen en organiseren. In coronatijd kwam deze andere manier van organiseren en de multidisciplinaire samenwerking in een stroomversnelling. Een van de aanwezige fysiotherapeuten: “In coronatijd werkte ik bijvoorbeeld samen met ergotherapeuten en hadden we en heel mooi aanbod richting de huisarts. Dus we kunnen het wel.”

Doe mee!

Daniëlle sloot als lid van het kernteam de avond af met de oproep aan alle aanwezigen om samen het Paramedisch Platform NOU! vorm te geven. “We zijn koploper en voor ons is het allemaal nieuw. We moeten nu samen gaan ontdekken hoe we ons verhaal kunnen uitdragen.” 22 september staat de volgende bijeenkomst gepland waar het Paramedisch Platform NOU! daadwerkelijk wordt opgericht. Ben je diëtist, ergotherapeut, huidtherapeut, podotherapeut, logopedist, oefentherapeut of fysiotherapeut in de regio Noordelijke Maasvallei, Oss en Uden? Kom dan op 22 september naar de bijeenkomst zodat ook jij bij kan dragen aan de stem van paramedici in de regio. Meld je hier aan.

 Wil je op hoogte blijven van alle ontwikkelingen, meedenken over belangrijke onderwerpen en in contact komen met andere paramedici? Meld je hier dan aan voor het online platform van het Programma Organisatiegraad Paramedische Zorg.

Paramedisch Platform NOU! uit de startblokken