Aftrap Robuuste Tafel Summer Edition over inwonersparticipatie

19 juli 2023

De zomervakantie is begonnen. Een periode waarin het meestal minder druk is en er tijd is om te reflecteren, nieuwe dingen te leren en je te laten inspireren. Daarom organiseren wij deze zomer twee keer de Robuuste Tafel Summer Edition. Maandag trapten we af met een webinar over ‘Hoe maak je samen met inwoners plannen voor toekomstbestendige zorg?’. Jan Smelik, algemeen coördinator bij Nederland Zorgt voor Elkaar deelde zijn visie op inwonersparticipatie en Hanneke Griffioen van Zorgbelang en Dick van de Merwe, als inwoner betrokken bij Burgberaad Zorg Zeeland, namen de meer dan dertig aanwezigen mee in de totstandkoming van het burgerberaad in Zeeland.

Wat is samen?

‘Alles wat je voor mij doet, maar zonder mij, doe je tegen mij.’ Deze quote van Gandhi stond op een van de eerste dia’s van Jan. “Het lijkt misschien een open deur om het te hebben over waarom burgerparticipatie belangrijk is, maar we merken dat er nog steeds twijfel over is. Als je iets organiseert voor een bepaalde doelgroep dan moet je dat samen met hen doen.”, lichtte Jan toe. En wat dat ‘samen’ nu precies is, daar werd maandag uitgebreid het gesprek over gevoerd. Want inspraak, zoals bij het burgerberaad in Zeeland, is een andere vorm van participatie dan echte samenwerking en partnerschap zoals bij de vele bewonersinitiatieven die er in Nederland zijn. Beide zijn waardevol, maar doe je met andere mensen en met een ander doel.

Inspraak vs. samenwerking

Samen concludeerden Jan, Hanneke en Dick dat je bij inspraak specifiek een individu vraagt naar zijn inbreng en je een zo representatief mogelijke vertegenwoordiging probeert te krijgen. En wanneer je inwoners als gelijkwaardig partner aan de bestuurstafel uitnodigt dat je inwoners vraagt die een bepaalde achterban vertegenwoordigen en inwoners die voldoende kennis en vaardigheden hebben om aan de onderhandelingstafel te zitten. Inspraak is een mooie eerste stap om input op te halen, maar wil je echt samen met inwoners plannen maken dan is er samenwerking nodig.

 

Benieuwd wat er nog meer is besproken? Hier kijk je de Robuuste Tafel over inwonersparticipatie terug.

De presentaties van Jan, Hanneke en Dick kan je hier bekijken.

 

Ben je er de volgende keer bij?

Op 31 juli vindt de volgende Robuuste Tafel Summer Edition over de kracht van integrale wijkaanpak plaats. Wil je er bij zijn? Meld je hier aan.

We denken graag met je mee

Wil je een keer met Robuust in gesprek over hoe inwonersparticipatie een plek te geven, te verstevigen en te borgen in jullie samenwerking? We denken graag met je mee! We hebben geen pasklare oplossing, maar delen graag voorbeelden van andere regio’s met je en leggen wanneer nodig verbindingen met anderen uit ons netwerk. Neem hier contact met ons op!

Aftrap Robuuste Tafel Summer Edition over inwonersparticipatie