Inspiratiedocument: Actieleren, leren door te doen

19 december 2022

Robuust begeleidt complexe samenwerkings- en verandervraagstukken. Vraagstukken waar geen pasklare oplossing voorhanden is. Vraagstukken als: “Hoe werk ik met verschillende organisaties uit verschillende domeinen samen aan een wijk waarin bewoners gezond zijn en zich thuis voelen?” Daar is geen uitgestippelde route van A naar B voor.

Actieleren is één van de veranderstrategieën die wij inzetten bij dit soort complexe vraagstukken. Met actieleren leer je samen met anderen in de praktijk, door de praktijk en in continu contact met de praktijk. Oplossingen worden niet op papier bedacht, maar (uit)gevonden door samen te doen en te experimenteren. Hierdoor krijg je andere oplossingen die aansluiten bij de praktijk, worden knelpunten eerder zichtbaar en ontstaat er meer draagvlak, eigenaarschap en energie.   

Inspiratie om zelf aan de slag te gaan

De afgelopen jaren hebben we bij Robuust veel geleerd over wat er nodig is om deze aanpak vorm te geven en wat deze aanpak oplevert. Deze inzichten hebben we samengebracht in het inspiratiedocument ‘Actieleren, leren door te doen.’ Hiermee bieden we je handvatten om zelf aan de slag te gaan met actieleren en voorbeelden uit de praktijk die je inspireren om met andere ogen naar een vraagstuk te kijken. Nieuwsgierig? Neem hier een kijkje in het document.

 

Knipsel.jpg

Leersessies

Het organiseren van leersessies is één van de manieren waarop je actieleren handen en voeten kan geven. Dit zijn sessies waarin betrokkenen elkaar ontmoeten en met en van elkaar leren. In Proeftuin de Ruwaard heeft Robuust samen met de betrokken partijen de leersessies opgezet en begeleid. In deze video vertellen professionals wat de leersessies hen hebben gebracht.

 

Ontwerp-zonder-titel-2-1.png

 Producent: Pepijn van den Beemt

 

 

 

Inspiratiedocument: Actieleren, leren door te doen