Lianne van der Wijst

Lianne van der Wijst

programmamanager

- verbinder – ontcijferaar – design thinker -

Mijn interesse in de drijfveren van mensen en dat voorkomen altijd beter is dan genezen, maken dat ik mij helemaal thuis voel bij de opdracht van Robuust: werken aan de gezondheid van inwoners in de regio Zuid-Nederland.
  
Mijn overtuiging is dat we de hiervoor noodzakelijke transitie alleen samen kunnen maken. Dat betekent voor mij samen werken, vanuit een brede blik op gezondheid en ‘health in all policies’. Het perspectief van de gebruiker, de patiënt, de inwoner is daarbij onmisbaar. 
 
Hiervoor is het nodig om over je eigen grenzen  te willen en durven kijken. Dat gaat niet vanzelf.  
Precies daar zit mijn ambitie: mensen los laten komen van hun eigen routines, overtuigingen en patronen. Door onbevangen en onbevooroordeeld te luisteren en echt in gesprek te gaan kom je er achter wat de ander drijft, beweegt, wat haar behoeften zijn. Of dat nu de inwoner of een bestuurder is. Naar mijn idee vormt dit het startpunt van elke beweging.  
 
Door de inzet van verrassende methodieken help ik mensen in een samenwerking anders te laten kijken, denken en uiteindelijk ook doen. Bijvoorbeeld door dialoog te faciliteren, betrokkenen aan het werk te zetten met werkvormen uit Design Thinking. Maar ook door samen  betekenis te geven aan cijfers over zorg en gezondheid in een regio op basis daarvan te komen tot gezamenlijke acties. Zo zet ik de verandering bij organisaties en betrokkenen zelf in gang, een noodzakelijke stap in de transitie waar we aan werken. Een proces dat tijd nodig heeft, waar ik graag een bijdrage aan lever.  
 
Dus kom maar op met die uitdaging!