Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg: 1.000 dagen onderweg

19 december 2022

15 tot 20% van alle zwangeren in Nederland verkeert in een kwetsbare situatie. Inmiddels is bekend dat de eerste 1.000 dagen van een kind cruciaal zijn voor een gezonde toekomst. Het actieprogramma Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg geeft hier invulling aan en zorgt ervoor dat opgroeien in een veilige en gezonde omgeving vanzelfsprekend wordt. Het programma bereikte eind november haar eigen mijlpaal: het was toen 1.000 dagen onderweg. Tijdens de bijeenkomst ‘WIJ GROEIEN’ op 30 november voor professionals en betrokkenen blikten we terug op de groei van het netwerk en keken we vooruit naar hoe we nog ‘verder kunnen groeien’.

De focus van het actieprogramma ligt zowel op het welzijn van het kind als ook op de ondersteuning van (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie. Samenwerken is de rode draad in het hele programma en in ieder traject. Robuust begeleidt dit programma in nauwe samenwerking met de veertien gemeenten en de provincie Limburg

Veel bereikt

Tijdens de bijeenkomst, die geopend werd door de provinciaal gedeputeerde Madeleine van Toorenburg, gaven een aantal projecten hun groei weer en vooral ook de ambities voor komend jaar. Zoals het project Nu niet zwanger dat het moeilijke gesprek aangaat over onbedoelde zwangerschappen. Of het project Centering Zwangerschap, een groepsgerichte begeleiding tijdens de zwangerschap waar aanstaande ouders elkaar ontmoeten en spreken over gezamenlijke thema’s. In een collegetour-setting lichtten zij hun inzet en praktijkervaringen toe en beantwoordden zij vragen uit het publiek.

MVB20221130-346.jpg

Doorgroeien

Een speciaal moment werd ingeruimd voor de veertien nieuwe partners die het convenant tekenden en daarmee hun directe betrokkenheid bij het programma aangeven. Geja Olijnsma, directeur van bibliotheek Venlo, plakte daarvoor symbolisch de sticker van de bibliotheek op het geboortebord.

MVB20221130-533.jpg

Het programma groeit op veel gebieden. Een ervan is het aantal organisaties en partijen die een rol spelen in de eerste 1.000 dagen van een kind. Inmiddels zijn ruim 90 organisaties betrokken waarvan er 40 het convenant hebben getekend. Met het tekenen van het convenant zeggen zij toe een actieve bijdrage te leveren. Ook het aantal projecten en het netwerk groeit, net zoals de groep ouders die meedoet, het aantal gemeenten dat de nieuwe interventies inzet en ook de contacten tussen het sociaal- en medisch domein.

2023: lokale samenwerkingen

Samenwerken begint bij elkaar leren kennen. 2023 zal daarom in het teken staan van de groei in de lokale gebieden of gemeenten. Verschillende projecten zijn nu al aanwezig in een paar gemeenten, maar nog niet in álle gemeenten van Noord- en Midden- Limburg.

Daarnaast wordt in 2023 toegewerkt naar een duurzame inbedding van dit programma in de regio, waar vooral aandacht is voor het betrekken van de mensen waar het om gaat: de aanstaande ouder(s). Zij vormen een belangrijke groep die mee gaat sturen op de meest relevante onderwerpen.

Magazine ‘Wij Groeien!’

Voor deze mijlpaal en gelegenheid werd het magazine ‘WIJ GROEIEN’ uitgegeven met daarin aandacht voor alle projecten en verhalen uit de doelgroep en van betrokken professionals. Heb je interesse in de digitale versie? Bekijk het digitale magazine hier.

Meer weten?

  • Volg de activiteiten van de coalitie Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg via LinkedIn!
  • Kansrijke Start NML maakt deel uit van het landelijke programma Kansrijke Start. Meer informatie vind je op de website van het programma. 
  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg via kansrijkestartnml@roermond.nl
  • Neem voor meer informatie contact op met Jurjen Scharten, kwartiermaker Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg.
Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg: 1.000 dagen onderweg