Niet alleen (eenzame) ouderen baat bij Welzijn op Recept

4 april 2024

In Meierijstad worden er regelmatig leersessies georganiseerd, onder begeleiding van Robuust, rondom de inzet van Welzijn op Recept (WoR) en het bevorderen van de samenwerking tussen medisch en sociaal domein. Doktersassistenten, huisartsen en praktijkondersteuners zijn in één van die sessies in gesprek gegaan over de verschillende patiëntgroepen die zij in de praktijk tegenkomen en die mogelijk gebaat zijn bij WoR.

Met geanonimiseerde casussen uit de patiëntpopulaties van de huisartsenpraktijken hebben de deelnemers aan de leersessie geanalyseerd welke patiënten geschikt kunnen zijn voor een doorverwijzing naar een Welzijnscoach, maar nog niet verwezen zijn. Hierdoor kregen de deelnemers waardevolle inzichten in de meest voorkomende problematieken waar WoR zinvol voor zou kunnen zijn om deze bij de oorzaak aan te pakken. Zoals slaapproblemen, sociale druk en lichte psychische klachten. Een welzijnscoach probeert de achterliggende problematiek van deze klachten te achterhalen en hiermee aan de slag te gaan.   

Zes doelgroepen voor Welzijn op Recept in Meierijstad

Op basis van de analyse uit de leersessie heeft Robuust zes doelgroepen in kaart gebracht en op een heldere manier in beeld gebracht welke uitdagingen er vaak bij deze doelgroepen spelen. Het is een eerste opzet en voor nu een mooi hulpmiddel voor huisartsen en praktijkondersteuners om patiënten door te verwijzen naar WoR. In het proces van leren en ontwikkelen in Meierijstad worden de doelgroepen en uitdagingen op punten nog verder aangescherpt.  

Afbeelding1-1.png

Welzijn op Recept helpt bij breed spectrum aan psychosociale klachten

Welzijn op Recept (WoR) wordt nog te vaak geassocieerd met ondersteuning voor (eenzame) ouderen. De doelgroepen en het overzicht van veelvoorkomende problematiek helpen huisartsen en praktijkondersteuners om een breed spectrum aan psychosociale klachten bij patiënten te identificeren. Dit stelt hen in staat om te zien welke patiënten baat kunnen hebben bij ondersteuning van welzijnscoaches in de regio

Deze doelgroepen en problematieken zijn in kaart gebracht op basis van de analyse die in de huisartsenpraktijken in Meierijstad is gedaan en op basis van het welzijnsaanbod dat er in die regio is. Voor elke regio kan het overzicht er dus anders uit zien.

Meer informatie?

Wil je meer weten over dit overzicht of missen we nog een belangrijk aspect? Stuur een berichtje naar Suzanne Kok of Yvonne van Hamersveld. Voor verdere discussie of vragen, nodigen we jullie uit om contact met ons op te nemen. 

Meer weten over Welzijn op Recept? Lees hier meer.

Niet alleen (eenzame) ouderen baat bij Welzijn op Recept