verbinding tussen huisarts en welzijn
Welzijn op Recept (WoR) verbindt de huisartsenzorg en het sociaal domein en is daarmee een ultieme vorm van integrale ondersteuning. Met WoR kan de huisarts mensen doorverwijzen naar een welzijnscoach en krijgen zij die ondersteuning die het beste bij hen past.
Huisarts Christine Greve vertelt over WoR
In de regio Zuid-Nederland is Robuust vanaf 2023 met gerichte vragen van een aantal huisartsengroepen en welzijnsorganisaties aan de slag met onderzoek, ontwikkeling van een samenwerkwijze, implementatie en borging van WoR.
Elk samenwerkingsverband werkt in een eigen tempo en op een eigen manier aan de implementatie van WoR. Daar passen wij onze aanpak op aan. Onze aanpak is gericht op afstemming en draagvlak, monitoring, leren van en met elkaar, inspireren en verbinden.
Onze aanpak
Afstemming en draagvlak: Gedurende het gehele traject zorgt Robuust voor afstemming tussen alle betrokken partijen. Het streven is komen tot een gedeelde ambitie, een samenwerkwijze en afstemming met financiers over (financiële) borging.
Onderzoeken en faciliteren: We doen onderzoek en faciliteren gesprekken tussen gemeenten en zorgverzekeraars om elkaars perspectieven te begrijpen en inzicht te krijgen in wat elke partij kan bijdragen aan de ontwikkeling van Welzijn op Recept.
Organisatie en moderatie: we organiseren regionale bijeenkomst(en) met stakeholders om doelstellingen en ambities met elkaar te delen, knelpunten en uitdagingen uit te wisselen en van elkaar te leren.
Monitoring van resultaten: Robuust zorgt voor de monitoring van de resultaten om de voortgang en impact van Welzijn op Recept op regionaal niveau te volgen en te verantwoorden.
Uniform monitoringsysteem: Door gebruik van een uniform monitoringssysteem kunnen we op regionaal niveau de voortgang en impact van WoR in gemeenten bijhouden en verantwoorden.
Van elkaar leren: de uitkomsten van opbrengsten via monitoering zijn input om om samen te leren.
Ondersteunen regionaal leernetwerken: Robuust ondersteunt de opzet van leernetwerken om kennisuitwisseling te bevorderen en gezamenlijk knelpunten te detecteren en aan te pakken voor meer impact.
Leernetwerken: Robuust initieert en ondersteunt leernetwerken om kennis uit te wisselen en van elkaar te leren. Een leernetwerk kan de geleerde lessen uit de trajecten integreren en op deze manier bijdragen aan de verbetering van WoR in de regio.
Verbinding met andere initiatieven: Robuust analyseert verschillende interventies in de regio, met specifieke aandacht voor samenwerking medisch en sociaal domein. We identificeren overlap en verschillen om zo interventies beter te verbinden en lokale initiatieven te integreren.
Analyseren en verbinden: We voeren een grondige analyse uit van interventies die in een regio worden toegepast, met specifieke aandacht voor de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein. We maken dubbelingen zichtbaar, kunnen interventies beter regionaal verbinden en inzetten en lokale initiatieven integreren.
Tools
Met alle kennis en ervaringen heeft Robuust het Welzijn-op-Recept-kompas en een doelgroepenkaart ontwikkeld. Beide tools kunnen ondersteunend zijn bij het werken met WoR.
Het Welzijn-op-Recept-kompas
Doelgroepenkaart
Meer informatie
Neem voor meer informatie over Robuust en Welzijn op Recept in Zuid-Nederland contact op met programmamanager Pepijn van den Beemt, p.van.den.beemt@rosrobuust.nl
Ook op de website Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept vind je meer informatie over WoR.