Gezamenlijke aanpak arbeidsproblematiek Zeeland

“Er ontstaat inzicht in de aard en omvang van het probleem. Ook biedt de informatie veel aanknopingspunten voor een gezamenlijk actieplan.” Dat was de reactie op 5 november tijdens een Zeeuwse werksessie naar aanleiding van het regionale capaciteitsonderzoek van Robuust,  SSFH en Transvorm. Tijdens de bijeenkomst werden resultaten besproken en contouren geschetst voor een gezamenlijke regionale aanpak.

Nucleuszorg, ZHCO, LHV en Viazorg waren vertegenwoordigd en kregen dankzij het onderzoek meer inzicht in de regionale arbeidsmarktproblematiek. De ochtend startte met een presentatie door Robuust over de aanleiding van het onderzoek, de resultaten werden toegelicht door Nivel. De deelnemers verkenden vervolgens gezamenlijk oplossingsrichtingen en vertaalden deze naar concrete vragen en acties voor 2019.

Confronterende capaciteitsgegevens 
Aanwezigen beoordeelden de informatie uit de factsheet als zeer relevant. De meest opvallende conclusies voor Zeeland:

  • Het aanbod aan stageplaatsen voor doktersassistenten lijkt voldoende om aan de vraag vanuit de opleidingen te voldoen. Toch ervaren de opleidingen momenteel een tekort.
  • Praktijken verwachten een (groot) tekort aan huisartsen, doktersassistenten en POH’s; de prognoses ondersteunen dit beeld.
  • De ervaren werkdruk is hoog, met name bij huisartsen en doktersassistenten.
  • Het voorzieningenniveau staat ernstig onder druk; ruim de helft van de praktijken kon in de afgelopen 5 jaar tijdelijk geen patiënten meer aannemen vanwege capaciteitsproblemen.
  • Er wordt door de praktijken gewerkt aan verschillende oplossingen om aan de toekomstige vraag naar personeel te kunnen voldoen. 

Gezamenlijke aanpak is een must!
Naar aanleiding van de presentaties en de factsheet ontstonden diverse aanvullende vragen én de eerste contouren voor een gezamenlijke vervolgaanpak samengevat in vijf punten.

  1. Er is behoefte aan nader onderzoek naar de beschikbare capaciteit in België.
  2. Deelnemers willen de samenwerking ten aanzien van de arbeidsmarkt verbreden, omdat het capaciteitsprobleem bestaat in de volle breedte binnen de zorgsector.
  3. Samenhang tussen bestaande activiteiten ontbreekt, een inventarisatie kan startpunt zijn voor meer samenhang.
  4. Als sturingsinstrumenten zijn genoemd: 
    *
    Taakherschikking
    * Inzet van Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants
    * Vergroten aantal stageplaatsen en zijinstroom.
  5. De bestuurders van Nucleus en ZHCO gaan aan de slag met meer bewustwording onder huisartsen ten aanzien van het capaciteitsprobleem. Ze willen samen met huisartsen een RAAT (Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten) voor de huisartsenzorg in Zeeland opstellen.