Samenwerken aan capaciteitsuitbreiding in Tilburg Noord

Niet iedereen in Tilburg Noord kan in zijn eigen wijk terecht bij de huisarts. Sommige huisartsenpraktijken zitten al jaren vol en hebben een patiëntstop. De gevestigde huisartsen ervaren een hoge werkdruk. Robuust is lid van de stuurgroep ‘wijkgericht werken in Tilburg Noord’, een project dat gelooft in de positieve invloed van wijkgericht werken rondom dit lokale capaciteitsvraagstuk.

Tilburg Noord: een complexe populatie met meer dan 50 nationaliteiten. In die wijk streven elf huisartsen naar efficiënte en afgestemde zorg en ondersteuning. Over de verschillende domeinen heen; sociaal en medisch. Zij willen een duurzame organisatievorm ontwikkelen. Om vanuit daar structurele samenwerking te realiseren tussen de huisartsen en andere zorg- en hulpverleners in de wijk. De gedachte hierachter is dat de juiste zorg en ondersteuning op de juiste plek door de juiste professional wordt geleverd. En dat daarmee ook het vestigingsklimaat voor huisartsen verbetert. Betrokkenen bij het project kijken in deze ontwikkeling naar gezondheidscentrum Reeshof in Tilburg. Zij laat zien dat wijkgericht werken een positieve invloed heeft op de efficiëntie en kwaliteit van zorg.

Meer samenhang in de wijk
Inmiddels zijn er meer dan dertig verschillende acties ondernomen, met als resultaat meer samenhang tussen de huisartsenpraktijken onderling en met de samenwerkingspartners in de wijk. Dit resultaat komt met name doordat betrokkenen:

  1.  elkaar persoonlijk hebben leren kennen;
  2.  beter op de hoogte zijn van elkaars aanbod, werkwijze en bereikbaarheid;
  3.  concrete samenwerkingsafspraken zijn gemaakt tussen de huisartsenpraktijken en tussen de praktijken en de organisaties in de wijk.

En nu doorpakken
Na twee jaar kijken huisartsen en betrokken organisaties terug op mooie resultaten. Zoals bijvoorbeeld de opzet van een Multi Disciplinair Overleg (MDO) GGZ en een MDO Jeugd. Robuuster Sandra Adamini is lid van de stuurgroep: “De komende periode willen we de vooronderstelde toename van de kwaliteit van zorg voor patiënten daadwerkelijk gaan meten. Daarnaast is er zeker nog winst te behalen in de samenwerking tussen huisartsen en professionals in de wijk. Huisartsen ervaren namelijk nog te veel vragen van patiënten die eerder of elders geholpen kunnen worden. Om de capaciteit van de huisartsenzorg nog beter te benutten, start in 2019 een vervolgproject waarin vraag en aanbod in Tilburg Noord nog beter op elkaar worden afgestemd. Het is mooi om te zien dat de huisartsen hierin tijd en energie investeren en daardoor samen toekomstbestendige zorg realiseren.”

Nieuwe praktijk in Stokhasselt
Gedurende het project opende een nieuwe huisartsenpraktijk in Stokhasselt in Tilburg Noord. Een initiatief van het Platform Continuïteit Huisartsenzorg, bestaande uit de LHV-huisartsenkring, regionale huisarts-coöperatie (RCH), gemeente, Zorgverzekeraars CZ en VGZ en Stichting Exploitatie Praktijken (STEP). Het doel van de nieuwe huisartsenpraktijk is het tekort aan huisartsen in Tilburg Noord aan te pakken. Inmiddels is er een vast team van praktijkassistentes, praktijkondersteuners en een praktijkmanager. De praktijk nam de patiëntenpopulatie van een huisarts die met pensioen ging over en heeft daarnaast ruimte voor nieuwe patiënten. Er wordt op dit moment gewerkt met waarnemende huisartsen en de zoektocht naar twee vaste huisartsen is in volle gang. Ellen Struijcken, projectleider ‘wijkgericht werken in Tilburg Noord’: “Dit is een goede plek voor huisartsen die écht een verschil willen maken. Samenwerking met de wijk is al vormgegeven en ondersteunend personeel is aanwezig. Daardoor kunnen nieuwe huisartsen zich richten op de veelal complexe zorgvragen van patiënten.”