Robuust in de programma's

Robuust werkt via verschillende programma's aan gezondheid in Zuid-Nederland. Wij zijn ervan overtuigd dat een programmatische werkwijze recht doet aan de dynamische en complexe context van de gezondheidszorg. Programmamanagement levert geen blauwdruk voor het oplossen hiervan, maar sluit aan bij de behoefte aan tijdelijke en flexibele inzet en samenwerking. Al doende realiseren we mét elkaar, vanuit een gemeenschappelijke visie, concrete doelen ter bevordering van populatiegezondheid.

Hieronder vindt u een interactief overzicht van al deze programma's.

MariekeC-Vierkant.jpgMarieke Cloosterman - programmamanager

"2017 stond voor Anders Beter in het teken van doorontwikkeling. In maart nam ik het stokje over van programmamanager Pepijn van den Beemt. Je verliest een stuk ervaring, maar er ontstaan ook kansen voor (her)nieuw(d)e kennismakingen. 
 
Mijn start als programmanager stelde ons in staat om het netwerk van Anders Beter te verbreden. De nauwe contacten met MijnZorg, de gesprekken met de Universiteit Maastricht, de gemeente Sittard-Geleen, de GGD ZL en het actiecentrum positieve gezondheid zijn hier voorbeelden van. Elkaar kennen is stap 1 in iets voor elkaar kunnen betekenen. Hier gaan we in 2018 mee verder. We oefenen daarbij op wijkniveau (Munstergeleen, Burgerinitiatief Stein) voorzichtig in wat we feitelijk voor elkaar kunnen betekenen.

Binnen het programma waren de inspanningen onder meer gericht op het verkrijgen van meer zicht op onze populatie. Hiertoe is er in 2017 vanuit kennismanagement van Robuust, samen met MijnZorg, een regio-analyse ontwikkeld. Deze eerste 'foto' van de regio Westelijke Mijnstreek op Triple Aim indeling is eind 2017 opgeleverd. In 2018 willen we dit beeld leidend laten zijn bij de keuzes in het programma Anders Beter als antwoord op de vraag: Waar zijn de grootste (gezondheids)winsten te behalen en houden we ons bezig met de goede dingen?

In 2017 hebben we echter niet stil gezeten: we markeerden de start van het MijnStreek formularium en het patiëntgerichte gesprek. Ook zijn verkenningen voor een integrale aanpak COPD en zorgcontinuüm ouderen opgestart, evenals de voorbereidingen voor het zorgpad artrose en het vervolg op het project gewenste zorg in laatste levensfase. Voor die laatste werd in april de landelijke VBHC prijs gewonnen voor patiënt outcome. Een mooie beloning voor de inspanningen van de partners!

Vanuit mijn opgedane contacten en als Robuuster, heb ik tot slot zelf mijn kennis mogen inbrengen binnen de landelijke prijsvraag ”Who Cares”. Hier zijn we in oktober, met een multidisciplinair team “de wijk als [t]huis”, als winnaar uitgeroepen voor Sittard-Geleen. Al met al een jaar met kroontjes, op weg naar nieuwe veranderingen in 2018!" 

Evelien Heinrich - Kennismanager

Evelien-Vierkant.jpgProgramma Anders Beter is een van de programma’s die al een aantal jaren lopen. Wat we in meerdere langer lopende programma’s terug zien is de vraag ‘Doen we nu de goede dingen’?

Als kennismanager breng ik mijn expertise op gebied van monitoring in. Ik ben bezig om per project scherper de relatie tussen de hoofddoelstelling van het project en de relatie met de ambitie van het programma te verwoorden en tegelijkertijd te kijken naar de indicatoren die daar bij horen. Waar meten we aan af of een project succesvol is? Dit traject gaat de programmamanager helpen in de schakelfunctie tussen uitvoeringsagenda en de programmasturing: wat moet vanuit de projecten terug worden gekoppeld, op welk niveau. Niet op uitvoeringsniveau, maar op doelrealisatie. Het traject helpt de stuurgroep bij het maken van keuzes in nieuw op te zetten projecten: welk witte vlek hebben we nog in de uitvoeringsagenda kijkend naar onze doelstellingen? En het helpt de projectleiders: wat moeten mijn inspanningen uiteindelijk opleveren? Wat is mijn bijdrage aan het grotere geheel van het programma? Met deze bril op kijk ik ook naar nieuwe subsidieaanvragen en projectvoorstellen en help ik doelen, inspanningen en uitkomstindicatoren scherper te formuleren. 

 Paul-Vierkant.jpgPaul van Vugt - Communicatiemanager

"2017 stond in het teken van het her-inregelen van de processen om de communicatie te stroomlijnen. Oftewel: om meer en betere output te krijgen ondanks de teruglopende capaciteit die in de communicatiewerkgroep. Het nauwer samenwerken met de werkgroep van MijnZorg was een eerste logische stap. En – net als in de Oostelijke Mijnstreek – hebben we de lijntjes met de projectleiders korter gemaakt en gezorgd dat zij actiever gaan meedenken en -werken aan communicatie over hun eigen project. Aan de communicatiewerkgroep de te taak om deze output te vertalen in het bredere gedachtengoed van het programma. Deze aanpak blijkt te werken en zal nog meer vorm krijgen als begin 2018 de nieuwe programmawebsite klaar is. Op dat moment kunnen we ook terugkijken op de eerste stappen die we hebben gezet met communicatie met inwoners. Een belangrijke stap. Want als ook de inwoners van Westelijke Mijnstreek het gedachtegoed van AndersBeter tussen de oren hebben, zal de beweging winnen aan kracht en tempo."

Kijk ook eens op de website van Anders Beter

 

Monique-Lemmens-vierkant.jpg

Monique Lemmens - Programmamanager

"ProVita Reuver heeft op 6 april 2017 de eerste fase van het project succesvol afgesloten. Besloten is in de twee helft 2017 en heel 2018 de ingezette ontwikkelingen verder door te ontwikkelen en te streven naar het zelfstandig kunnen doorgaan van partijen in Reuver na afronding van het project eind 2018.

Er werd subsidie aangevraagd en verkregen bij VEZN en per juli 2017 is Kristel de Groot als projectleider voor de tweede fase aan de slag gegaan. Inzet hierbij op verbeteren van de positie van de burgers bij de projectactiviteiten, het verbinden van de projectresultaten aan positieve gezondheid en ontwikkelen zorgpaden met name m.bt. ouderen en GGZ. Als programmamanager was ik nauw betrokken bij de opzet van e.e.a., de aansturing van de stuurgroep en projectleider ProVita, informatievoorziening, onderhouden contacten i.v.m. de voortgang.  "

 Paul van Vugt - Communicatiemanager

"In 2017 lag de nadruk voor de werkgroep communicatie op de communicatie rondom het VEZN-eindsymposium en open dag voor de inwoners. We ontwikkelden communicatiemiddelen voor de promotie van beide evenementen, zoals persberichten, posters, uitnodigingen en presentatiemateriaal.  "

 

Rienk-Vierkant.jpg

Rienk Overdiep - Programmamanager

"2017 stond in het teken van revitalisering van het programma Goed Leven. Dit is begonnen met het opnieuw opstarten van projecten zonder echte samenhang maar in de loop van het jaar drong de behoefte aan meer gestructureerd werken aan resultaten zich op. Naar aanleiding van een evaluatie van eind 2017 zal er in de loop van 2018 een nieuwe koers worden ingezet.

Daarnaast zijn er uiteraard succesvolle projecten die blijven doorlopen zoals het programma Toekomstige Zorg West Zeeuws-Vlaanderen en het project Gezondheidswaaier/Leefstijlcoaching. Ook is er een aantal beloftevolle projecten gestart: Nachtzorg, Responsbalans en Integrale ouderenzorg.
Er is besloten om de on-line community in 2018 niet voort te zetten. Het heeft helaas onvoldoende resultaten opgeleverd. Er wordt gezocht naar een andere manier om burgers/clienten te betrekken bij Goedleven.

Sandra-de-Loos-vierkant.jpgSandra de Loos - Kennismanager

"De verdieping op de vraag naar het in beeld brengen van de Zeeuws-Vlaamse populatie heeft geleid tot een voorstel om een datawerkgroep, gedragen door de deelnemende partijen, te organiseren. Door de dynamiek in GoedLeven hebben de voorgestelde activiteiten van een dergelijke werkgroep in 2017 niet plaats gevonden. Voor 2018 is door het bestuur aansluiting gezocht bij de landelijke werkgroep om te komen tot een regionale verkenning. Robuust neemt deel aan deze werkgroep." 

Patricia-vierkant.jpgPatricia Teuns - Communicatiemanager

"In het begin van 2017 zijn landelijk op bijeenkomsten de ervaringen gedeeld van de online community na de verschijning van de whitepaper: Inwonerparticipatie in gezondheidsprogramma's; De wereld achter een online community. Het communicatieplan is in 2017 geactualiseerd en vanuit het programmateam is structureel overleg en communicatie advies gegeven aan de programmamanager en de communicatiemedewerker GoedLeven die het communicatieplan (mede) implementeerde.

Kijk ook eens op de website van Goedleven

 

 

 

 

Michele-Vierkant.jpgMichèle van den Bragt - Programmamanager

"2017 was het jaar waarin de MijnZorg- partijen elkaar diep in de ogen hebben gekeken en gezamenlijk hebben geconcludeerd dat het tijd wordt voor 'the next level' in de samenwerking. De noodzaak (en ook de wil) om vanuit een gemeenschappelijke, regionale visie, samen te werken is onomstreden. Partijen willen nu aantoonbare resultaten laten zien op alle drie de pijlers van de Triple Aim. Vanuit het motto: MijnZorg Merkbaar Beter. Vanaf het najaar van 2017 worden daarover op bestuurlijk niveau gesprekken gevoerd tussen de samenwerkingspartners. In 2018 gaat duidelijk worden hoe 'the next level' er uit gaat zien, met MijnZorg als stevige basis voor de samenwerking kan het alleen maar nóg beter worden!"

 

Monique Lemmens - Tweede programmamanager Monique-Lemmens-vierkant.jpg

"De projecten in de eerste- en tweedelijnszorg zijn in 2017 met onverminderd enthousiasme uitgevoerd, met als zichtbare resultaten de afspraken tussen VVT’s, huisartsen en ziekenhuis rondom Eerstelijnsverblijf en de opening van het PlusPunt Ouderen te Kerkrade begin 2018. Bovendien is er veel geïnvesteerd in de samenwerking met gemeenten en de partners in de ouderenzorg (vooral de VVT-organisaties). Met als mooi resultaat een gezamenlijke aansturing (en besluitvorming) bij 2 omvangrijke deelprogramma’s, namelijk Integrale Wijk Aanpak Hoensbroek en Zorgcontinuüm ouderen OZL. Ook de samenwerking met de regio’s Westelijke Mijnstreek en Maastricht Heuvelland wordt steeds vanzelfsprekender, waar mogelijk wordt gezamenlijk opgetrokken. Voorbeelden hiervan zijn het MIJN. streek formularium (farmacie) en de kennisuitwisseling rondom de nieuwe GGZ."

Evelien-Vierkant.jpgEvelien Heinrich - Kennismanager

"Programma MijnZorg loopt al een aantal jaren en uiteenlopende projecten zijn in volle gang. Afgelopen jaar werd regelmatig de vraag gesteld: Zijn we nou met de goed dingen bezig? Er zit veel energie op de afzonderlijke projecten, maar dragen deze ook in voldoende mate bij aan onze ambitie? Deze vraag maakt dat we terug zijn gegaan naar het beeld dat we van de populatie hebben. Collega kennismanager Annet Joustra heeft de bestaande regio-analyse doorontwikkeld naar indicatoren van de Triple Aim pijlers. Er zijn nieuwe indicatoren toegevoegd en partijen hebben zelf ook data aangeleverd. De grootte van de regio van MijnZorg is een uitdaging, want dé OZL-er bestaat niet. We zien trends en kenmerken, maar die variëren sterk per gemeente en zelfs per wijk. In een workshop waar stakeholders uit de regio bij elkaar kwamen hebben we stil gestaan bij het nut van het gebruik van data, maar ook wat nodig is om van data naar betekenisvolle informatie te komen.

Daarnaast heb ik vanuit mijn rol als kennismanager een behoeftepeiling uitgezet onder professionals in het kader van een nieuw deelprogramma. Het idee is om een meer integrale aanpak van lopende initiatieven in een wijk te realiseren. Maar wat is de onderliggende behoefte precies? Wat zijn de belangrijkste gezondheidsvraagstukken in de wijk en welke doelgroep is het meest gebaat bij een meer integrale aanpak? En welk vraagstuk van professionals zelf zou opgelost kunnen worden als er een meer integrale aanpak komt? Door deze vragen te stellen, stellen we niet het ‘hoe’ centraal als vertrekpunt, maar de inhoudelijke vraagstukken, -> het ‘waarom’. Dat is waar het voor alle mensen, zowel professionals als inwoners, uiteindelijk om draait." 

Paul-Vierkant.jpg

Paul van Vugt - Communicatiemanager

"In 2017 groeide de ambitie om frequenter en gerichter te communiceren. Tegelijkertijd liep de capaciteit om dit waar te maken terug. De uitdaging was om de communicatie zodanig te organiseren dat we met schaarse energie het maximale bereiken met de communicatiewerkgroep. Hierop hebben we de lijntjes met de projectleiders korter gemaakt en hen meer betrokken bij ‘de afdeling communicatie’ van MijnZorg. Met als gewenste effect dat projectleiders communicatiever worden over hun project en pro-actiever content aanleveren ter publicatie. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten: projecten krijgen het podium dat ze verdienen, terwijl de programmacommunicatie frequent wordt gevoed. Een aanpak die zijn vruchten begint af te werpen.

Een andere belangrijke stap die is gezet, is het pionieren met communicatie met inwoners. Erg belangrijk, want ook juist de inwoner kan fors bijdragen aan de beweging die MijnZorg wil maken. De communicatie is ingezet op projectniveau. De intentie is om het programmabreed op te schalen onder de noemer ‘burgerkracht’. Wordt vervolgd!

Kijk ook eens op de website van MijnZorg

 

Jacqueline-Vierkant.jpgJacqueline Philipsen - Programmamanager

"In 2017 startte NOEL met de vraag of het netwerk niet te ambitieus is. Deze vraag leidt na diverse gesprekken en aanpassingen in juli 2017 tot de feestelijke ondertekening van een nieuwe netwerkovereenkomst met een aangescherpte visie en doelen van Regio Nijmegen op één lijn (NOEL). Naast deze netwerkovereenkomst besteedde ik veel aandacht aan de richting en inrichting van NOEL. Vanuit een analyse op basis van interviews met de NOEL-deelnemers bracht ik de samenwerking in beeld, waarna we de verschillende zienswijzen en belangen bespraken. Na deze analyse organiseerde ik een heisessie, waarbij de NOEL-partners vanuit het patiëntenperspectief aan de slag gingen. De resultaten van deze heisessie werkte ik uit tot een nieuwe werkwijze NOEL voor het initiëren en oppakken van projecten en initiatieven. Kenmerkend aan deze nieuwe werkwijze is groot denken, maar klein beginnen. Samen de verantwoordelijkheid nemen om verder te komen en de verantwoordelijkheden op de juiste plek beleggen. Een mooie stap om de samenwerking in NOEL concreter vorm te gaan geven en hierbij de verbinding met andere partijen uit te bouwen. 

Een van de verbindingen waar we in 2017 aan werkten, was de samenwerking met de ziekenhuizen. Samen met een kleine voorbereidingsgroep pakte ik de samenwerking met de ziekenhuizen verder op en gaven we vorm aan een gezamenlijk waardendocument dat als basis dient voor de verdere samenwerking. Daarnaast zorgde ik samen met partners voor de samenvoeging van twee overleggen rondom het thema jeugd. Ook was ik voorzitter van Gezonde Wijken. We organiseerden twee goed bezochte inspiratiebijeenkomsten en legden verbinding voor een stevigere samenwerking met huisartsen. Zowel door het overleg te starten met de projectleider ‘regioprestatie huisartsen’ als door het aanbieden van samenwerkingssessies voor wijken in de regio met de duidelijke verbinding van huisartsen en andere professionals in de wijk.

Door strategische keuzes van Robuust eindigde eind 2017 onze programmatische ondersteuning voor Regio Nijmegen op één lijn."

Sandra-de-Loos-vierkant.jpgSandra de Loos - Kennismanager

"In 2017 heeft NOEL zich ook gericht op monitoring van het netwerk NOEL. Bij een aantal bevlogen bestuurders heb ik interviews afgenomen om inzicht te krijgen in de rol die zij NOEL zien innemen in de regio en wat de meerwaarde van NOEL is voor deze regio. Het resultaat was een voorzet op een monitoringsset van indicatoren die deze meerwaarde duidelijk maken."  

Franca-Vierkant.jpgFranca van Rosmalen - Kennismanager

"Het blijft belangrijk om professionals in de wijk met elkaar in contact te brengen, met elkaar ervaringen uit laten wisselen en inspiratie te laten opdoen rondom een bepaald thema. Daarom was ik betrokken bij de organisatie van de Gezonde Wijken inspiratiebijeenkomsten. Iedere keer opnieuw worden mensen hier blij van en gaan zij weer met nieuwe ideeën de praktijk in. Heel eenvoudig, erg doeltreffend en belangrijk.  

Met de afronding van onze programmatische ondersteuning in het vooruitzicht, hebben we als programmateam goed nagedacht over de juiste overdracht. Daarbij stuurden we uiteindelijk op een gedegen plan van aanpak voor 2018 die in de stuurgroep gezamenlijk is gecreëerd."

Lonneke-de-Ruiter-vierkant.jpgLonneke Hoop - Communicatiemanager

"Voor Regio Nijmegen op één lijn (NOEL) hebben we in 2017 een krachtige website ontwikkeld, die niet alleen inzicht geeft in het samenwerkingsverband maar ook veel informatie verschaft over het onderdeel ‘Gezonde Wijken’. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in de interne communicatie binnen het programma, met nieuwsbrieven en de inzet van een werkgroep communicatie. Omdat Robuust ook vanuit communicatie vanaf januari 2018 niet meer betrokken is bij NOEL, hebben we aan het eind van het jaar alle communicatiemiddelen overgedragen aan de partners van het programma." 

Externe over Robuust

Marcel-de-Groot.jpgMarcel de Groot - Programmadirecteur 1e lijn ZZG zorggroep

In mijn ogen heeft Robuust in deze innoverende samenwerkingen een verbindende rol. Bij NOEL zie ik Jacqueline Philipsen als de aanjager en procesbegeleider. Zij brengt de mooie ideeën van mensen bij elkaar, laat weten hoe ver het staat met ontwikkelingen, zorgt ervoor dat afspraken worden nagekomen. In de hectiek van de dag houdt zij ons wakker en up to date. Daarnaast brengt ze enorm veel kennis mee. Uit eigen ervaring, maar ook vanuit Robuust en vanuit de andere regio’s waardoor wij geïnspireerd raken.” Lees het volledige artikel

Kijk ook eens op de website van NOEL

Susanne-Vierkant.jpgSusanne Smits - Programmamanager

“Binnen Proeftuin Ruwaard zijn in 2017 grote stappen gezet. Met een programmateam dat bestaat uit Robuusters Jord Neuteboom - transitiecoach - en Bart Bakker - wijkaanjager - hebben we hieraan samen met de deelnemende partijen vol energie gewerkt.

Zo ontwikkelden we de werkwijze voor integraal en vraaggericht werken verder door en wordt deze nu door alle professionals in de wijk toegepast. Daardoor komt de wijkbewoner met een zorgvraag samen met zijn eigen netwerk en betrokken professionals tot eigen oplossingen. Dat resulteerde in 2017 in ruim 120 – vaak complexe – casussen die op deze nieuwe manier uitgevoerd werden. Uit analyse blijkt dat het ervaren welbevinden van de betreffende wijkbewoners steeg en de gemiddelde maatschappelijke kosten daalden. Prachtig om te zien dat we door echt te luisteren naar de wijkbewoners en hun eigen oplossingen te steunen, hen in staat stellen eigenaarschap en regie te nemen.

Het jaar stond ook in het teken van het ontwikkelen van een nieuwe financieringsvorm voor de welzijns- en Wmo-zorg in de wijk, met eind 2017 een positieve besluitvorming als resultaat. De bereidheid van de financier (in dit geval gemeente Oss) om nieuwe financieringsvormen te onderzoeken bleek in de praktijk heel belangrijk om te komen tot innovatie en andere vormen van integrale samenwerking. Vanaf 1 januari 2018 werken de deelnemende organisaties op basis van één wijkbudget met één gezamenlijk wijknetwerk. Dat wijknetwerk organiseert de komende vijf jaar gezamenlijk de welzijns- en Wmo-zorg voor alle inwoners in de wijk Ruwaard.

Daarnaast heeft het Huis van de Wijk zich ontwikkeld van een in 2016 nog leeg gebouw tot een bloeiende gemeenschap. Een gemeenschap waarin mensen die voorheen soms teruggetrokken leefden elkaar weten te vinden, interesses en hobby’s delen en elkaar steunen waar nodig.

Als programmamanager ben ik blij om te zien dat er steeds meer waardevolle samenwerking tot stand komt tussen de deelnemende partijen, met (georganiseerde) wijkbewoners en tussen het sociale wijknetwerk en eerstelijnszorgverleners zoals huisartsen. Willen we tot echte verandering en nieuwe rollen komen, dan hebben we alle betrokkenen in de wijk nodig. Binnen de proeftuin blijven we daarom samen, op basis van actie-leren, in de praktijk uitvinden hoe de beste zorg van de toekomst uit moet zien.”

Sandra-de-Loos-vierkant.jpgSandra de Loos - Kennismanager

"Ruwaard zet kleine en grote stappen in de verandering van zorg en ondersteuning. In de Leergeschiedenis van Ruwaard reflecteren we dat wat we doen, het actiegericht leren. Hierdoor ontstaan oplossingen die de verandering steeds verder helpen. Deze oplossingen bestaan soms uit praktische zaken, zoals de werkwijze van Proeftuin Ruwaard, en soms uit organisatorische oplossingen, zoals het gebiedsgerichte financieren. Door de tijd en ruimte te nemen om te reflecteren op elk niveau, op elke activiteit en door elke deelnemer van Ruwaard (van wijkbewoner tot bestuurder) ontwikkelen de volgende stappen zich zichtbaar voor iedereen. Het eigenaarschap en draagvlak voor de verandering wordt hiermee groot en gevoeld door iedereen." 

Franca-Vierkant.jpgFranca van Rosmalen - Kennismanager

“Dit jaar legde ik verbinding met huisartsen rondom het thema huisartsenzorg aan wijkbewoners met een (Turkse) migratie-achtergrond. Door het voeren van dialogen met zowel de huisartsen als met de wijkbewoners ontstaat er inzicht in de ervaren knelpunten en ruimte om gezamenlijk te werken aan verbeteringen. Door uitleg te geven over de werkwijze van de proeftuin worden betrokkenen enthousiast en ontstaat er energie om op zoek te gaan naar verbindingen. Daarnaast was ik nauw betrokken bij het ontwikkelen van een wijkanalyse voor de Ruwaard. Het proces om te komen tot een wijkanalyse is minstens zo belangrijk als het uiteindelijke product zelf. Mensen willen het hier graag over hebben en nadenken over verbeteringen. Het zetten van de volgende stap is wel een lastige en cruciale. Je kunt eindeloos bezig blijven met analyses en cijfertjes en het ophalen van knelpunten en wensen, maar aan de slag gaan is noodzakelijk om verbeteringen te realiseren. Gelukkig hebben we die stap binnen de proeftuin kunnen zetten.

Tijdens de leersessies van Proeftuin Ruwaard heb ik gezien hoe lastig het is om te leren, of beter gezegd: hoe lastig het is om te zien wat je hebt geleerd. Professionals vinden het soms bijna zonde van hun tijd om hierbij stil te staan, terwijl juist het stilstaan bij de geleerde lessen maakt dat je je er bewust van wordt en dat het beklijft. Dat op zich is al een geleerde les van de proeftuin en voor mij een echte eye-opener.”

Lonneke-de-Ruiter-vierkant.jpgLonneke Hoop - Communicatiemanager

"Met de vele ontwikkelingen binnen Proeftuin Ruwaard kwam in 2017 ook de communicatie in een stroomversnelling terecht. Niet alleen was er steeds meer vraag naar communicatie binnen het samenwerkingsverband, ook de buitenwereld wil steeds meer weten over de proeftuin. In 2017 hebben we met de werkgroep communicatie gezocht naar een werkwijze waarop deze communicatieprofessionals het beste in hun kracht kunnen zetten. Dit resulteert dat we in 2018 de werkgroep voornamelijk inzetten op vraag- en behoeftegerichte communicatie in de eigen organisaties. Communicatie over de proeftuin in het algemeen pakken we veelal op vanuit Robuust. Bijvoorbeeld in de vorm van een filmitem op SBS6 én een eigen video over de unieke werkwijze van de proeftuin. Daarnaast ontwikkelden we een website, die goed wordt onderhouden en ook begrijpelijk is voor betrokken inwoners. Om het verhaal compleet te maken, is aan het eind van het jaar een samenwerking ontstaan tussen inwoners en de proeftuin rondom de communicatie in de wijk, waarin inwoners zelf in 2018 het voortouw nemen."

Kijk ook eens op de website van Proeftuin Ruwaard

SandraA-Vierkant.jpgSandra Adamini - Programmamanager

" Medio 2017 is Samendraads officieel van start gegaan. We hebben een governance ingericht waarbij inhoudelijke ideeën, gericht op de doelen van Samendraads, tweemaandelijks worden gepresenteerd bij een kritische afvaardiging van huisartsen en medisch specialisten (het zogenaamde toetsingsteam). Zij houden ideeën tegen het licht van Triple Aim. Op die manier zijn de dokters in de lead bij het inbrengen van mogelijke zorginhoudelijke interventies.  

Als programmamanager begeleid ik artsen die een idee hebben richting het toetsingsteam. Zodra ook de Stuurgroep akkoord is met een vervolgtraject, wordt een projectgroep gevormd die aan de slag gaat met de uitwerking van het idee tot een gedegen project- en meetplan en een business case. Als programmamanager begeleid ik samen met een projectleider dit verkennende traject. We hebben in 2017 meerdere zorginhoudelijke projectideeën op de kalender gezet. Met deze projectideeën zetten we – naast een zorginhoudelijk onderwerp – ook in op strategische vragen waaronder:
- Als zorgverschuiving van tweede naar eerste lijn een gegeven is, op welke wijze kunnen we dan bijdragen aan toekomstbestendige huisartsenzorg?
- Hoe kan taakherschikking en horizontale verwijzing worden vormgegeven met draagvlak vanuit de eerste lijn?
- Op welke wijze kan zelfmanagement ingericht worden zodat de patiënt eigen regie neemt en de druk op de huisarts afneemt?

Naast de verdere uitwerking van deze ideeën die naar verwachting in 2018 van start kunnen, hebben we tijd en aandacht besteed aan het startklaar maken van de zorgprogramma’s Hartfalen en Fractuurpreventie. Er is geïnvesteerd in een samenwerkingsrelatie met business analisten van betrokken partijen om tot een business case te komen en ik heb het proces van onderhandelingen met zorgverzekeraars omtrent honorering van beide initiatieven succesvol tot een einde gebracht. Om inzicht te krijgen in de voortgang en resultaten in de uitvoerende fase stuurde ik samen met de partijen aan op een vertaling van meetplannen naar dataspecificaties op basis van uitkomstindicatoren.

We hebben als programmateam gezamenlijk in oktober 2017 een heisessie georganiseerd. Deze heisessie was enerzijds bedoeld om de samenwerking verder te bestendigen. Anderzijds hebben we ingezet op een inhoudelijk programma gericht op het belang van data. We hebben na afloop van de heisessie een visietraject rondom data en monitoring in gang gezet. 

 Sandra-de-Loos-vierkant.jpgSandra de Loos - Kennismanager

" In 2017 lag mijn focus vooral op monitoring van projecten gerelateerd aan de ambitie en strategische doelstellingen van Samendraads. Voor Fractuurpreventie en Hartfalen zijn samen met de programmamanager, Business Intelligence ETZ en de informatiemanager RCH meetplannen opgesteld die helpend zijn bij monitoring van het resultaat van de projecten.

Daarnaast heb ik als kennismanager een inhoudelijke bijdrage geleverd bij een aantal projectideeën door de huidige stand van zaken in de Nederlandse situatie te schetsen voor het onderwerp van het idee.

Tijdens de heisessie heb ik de laatste stand van zaken rondom datagebruik in Nederlandse voorbeelden van Triple Aim geschetst. Voor 2018 voorzien we een doorontwikkeling op het gebruik van data- en informatiemanagement, zodanig dat de resultaatgericht van de projecten een duidelijke meerwaarde opleveren op de strategische doelstellingen van Samendraads.

Patricia-vierkant.jpgPatricia Teuns - Communicatiemanager

"Naast het opstellen van het strategische communicatieplan voor Samendraads met de communicatieadviseurs van de deelnemende organisaties is er in 2017 frequent communicatieoverleg geweest  om ook de medewerkers van deze organisaties te informeren over Samendraads.

Vervolgens zijn op basis van dat plan verschillende communicatiemiddelen  gerealiseerd, zoals een nieuwe website voor Samendraads, een speciale ansichtkaart met een oproep voor het aandragen van ideeën door huisartsen en medisch specialisten. Tijdens de heisessie hebben we met de input een speciale krant ontwikkeld en naar de deelnemers gestuurd.
Ook hebben er verschillende interviews plaatsgevonden en is Samendraads bij de achterban van de deelnemende partijen en in de rest van Zuid-Nederland onder de aandacht gebracht."

Kijk ook eens op de website van Samendraads

 

Jolande-Vierkant.jpgJolande van Meer - Programmamanager

"Partners uit de nulde, eerste en tweede lijn zijn in het zorgnetwerk Roermond met elkaar het gesprek aangegaan over de vraag: Wat kunnen wij in gezamenlijkheid verbeteren op gebied van gezondheid in onze regio? Er is een richting bepaald op basis van cijfers, interviews, discussies over inhoud, belangen en spelregels. Ook hebben we gezocht naar verbindingen en bekeken hoe onze 'buren' dit vraagstuk aanpakken. We richten ons daarbij niet op een aandoening, maar op een groep mensen in de regio die nu en in de toekomst extra aandacht nodig heeft. In Roermond zijn dit ouderen in een kwetsbare positie en hun omgeving.

Iedere organisatie heeft menskracht beschikbaar gesteld om de basis voor het netwerk te bouwen van waaruit integraal gewerkt kan worden. Daarnaast zijn professionals al concreet aan de slag gegaan met een project valpreventie om te ervaren hoe het is vanuit de gehele keten te werken aan preventie, innovatie, anders organiseren, persoonsgerichte benadering en Triple Aim. De eerste beweging is in gang gezet met een enthousiaste groep mensen om de mate van kwetsbaarheid van ouderen te beïnvloeden en bij te dragen aan een beter ervaren gezondheid, een betere integrale kwaliteit van de zorg en beter beheersbare kosten." 

Evelien-Vierkant.jpgEvelien Heinrich - Kennismanager

"Een programma in oprichting, vol met bevlogen mensen die samen aan de slag willen. Met elkaar werken aan de gezondheid van inwoners in de regio en knelpunten in het systeem oplossen. Mooi om die energie bij partners te zien, tegelijkertijd ook een valkuil. Als kennismanager heb ik vooral gestuurd op het belang van weloverwogen keuzes en afbakening van de ambitie en doelpopulatie. Lessen uit lopende programma’s nemen we mee bij de start van nieuwe programma’s. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de energie die er is op de juiste thema’s richten? Door op basis van een populatieanalyse te verkennen waar we als netwerk de grootste toegevoegde waarde hebben. We doen voorwerk om te komen tot een samenhangend projectenportfolio, passend bij onze ambitie en doelen. Dat zal in latere fases onze slagkracht vergroten." 

Lonneke-de-Ruiter-vierkant.jpg

Lonneke Hoop - Communicatiemanager

"De basis leggen voor een goede communicatie voor het Zorgnetwerk Roermond en het bijbehorende programma stond in 2017 voor mij centraal. Met de ervaring die we inmiddels hebben opgedaan in andere samenwerkingstrajecten kunnen we een goed fundament leggen voor de communicatie. Zo houden we vanaf de start al bij welke (proces)stappen er op verschillende niveaus worden genomen, zodat we die kennis op een later moment kunnen delen. Daarnaast schreef ik samen met de programmamanager blogs met hetzelfde doel. Het communiceren over uitkomsten vraagt tijd; door deze insteek kunnen we gaandeweg tóch al laten zien wat er allemaal gebeurt. Daarnaast ondersteun ik de programmamanager in de eerste fase van het programma, met onder meer het geven van communicatieadvies en een corporate tekst over het netwerk."

Yvette-Vierkant.jpgYvette Couwenhoven - Programmamanager

"Tijdens mijn eerste presentatie over programmatisch creëren werd direct duidelijk dat partijen 'ja' hadden gezegd tegen begeleiding door een programmamanager van Robuust, maar nog geen concreet beeld hadden bij de aanpak en de focus op Triple Aim en populatiemanagement. De praktijkspiegel, die als pilot voor Weert was opgesteld, was de trigger voor partijen om cijfers als vertrekpunt te nemen bij het nadenken over datgene wat het zorgnetwerk zou willen veranderen in de toekomst. Dat vormde een goede basis om samen met elkaar aan de slag te gaan en een mooie les voor ons als Robuust.

In Weert nemen we bewust de tijd om invulling te geven aan de gezamenlijke ambitie door alle partijen, gericht op een bepaalde groep inwoners. Door in deze fase goed stil te staan bij wat we samen willen bereiken en voor (en met) wie, kunnen we in 2018 stappen gaan zetten die écht ergens toe leiden."

Evelien-Vierkant.jpgEvelien Heinrich - Kennismanager

"Een programma in oprichting met veel energie op uitvoering. Als kennismanager breng ik onze ervaring uit lopende programma’s in. Willen we van zichtbaar toegevoegde waarde zijn voor de regio, dan zullen we een goed beeld moeten krijgen van onze populatie, gezondheidsvraagstukken en bijbehorende knelpunten in het systeem. Gezondheid bevorderen en tegelijkertijd werken aan een duurzaam kwalitatief hoogwaardig systeem vraagt om een coherente uitvoeringsagenda. Waarbij we onze populatie afbakenen tot een doelgroep waar we verwachten de grootste winst te kunnen behalen op de drie pijlers van Triple Aim. Ik neem de stuurgroep van het programma in een presentatie mee in de gedachte: hoe kunnen we vanuit een Triple Aim ambitie en afgebakende doelgroep tot doelen en uiteindelijk tot een uitvoeringsagenda komen? Niet door ons te snel te richten op actuele knelpunten in de dagelijkse praktijk, maar vanuit een strategische populatiemanagementaanpak."  

Lonneke-de-Ruiter-vierkant.jpg

Lonneke Hoop - Communicatiemanager

"In het Zorgnetwerk Weert hebben we in 2017 een basis gelegd voor een gedegen communicatiebeleid. Communicatie heeft vanaf de start een duidelijke plaats binnen het netwerk. Daardoor kunnen we in 2018 starten met een communicatiebeleid op basis van een stevige fundering. Uit ervaring weten we dat het communiceren over uitkomsten tijd kost, terwijl er ondertussen al een heleboel moois plaatsvindt. Om ervoor te zorgen dat we betrokkenen (binnen en buiten de samenwerking) kunnen laten zien wat er in Weert gebeurt, houden we vanaf de start al bij welke (proces)stappen er op verschillende niveaus worden genomen. Daarnaast ondersteun ik de programmamanager in de eerste fase van het programma, met onder meer het geven van communicatieadvies en een corporate tekst over het netwerk."

Pieter-Paardekooper.jpgPieter Paardekooper - Programmamanager

"Zorg Dichtbij was één van de werkstromen, voortgekomen uit de ‘Visie op de zorg in Zeeland in 2025’ . In 2015 is deze visie door de Commissie Toekomstige Zorg Zeeland (CTZZ) opgesteld. De commissie heeft deze vooral willen schrijven vanuit het perspectief en de behoeften van de Zeeuwse inwoners. Leidend voor de visie waren acht belangrijkste wensen van de Zeeuwse inwoners. 

Robuust was tot eind 2017 betrokken bij Zorg Dichtbij. Vanaf januari 2018 is onze bijdrage afgerond.

Joost-Vierkant.jpgJoost Boerenkamp -Programmamanager

2017, WOW wat een jaar!

Het eerste jaar van dit programma is te omschrijven als een jaar van ontdekken, starten, ontdekken, bouwen en weer ontdekken. ‘Going before knowing’, een situatie waarin ik me als een vis in het water voel. We hebben de opdracht van de gemeente gezamenlijk geherformuleerd in een vraagstuk en een ambitie. De ambitie is het bouwen van een gelijkwaardig partnerschap met organisaties, burgers en professionals met als doel te komen tot een gezamenlijke ‘preventieagenda’. Die ‘agenda’ moet je vooral zien als een middel om duurzaam commitment en gezamenlijke focus op preventieactiviteiten te krijgen.

Het vraagstuk van de gemeente lag vooral op het HOE. Hoe komen wij vanuit onze huidige situatie tot een duurzaam en gelijkwaardig partnerschap? Als  programmateam hebben we (en dat doen we nog steeds) het proces geregisseerd waardoor de gemeente en haar partners zelf het antwoord kunnen vinden op dat vraagstuk.

In mijn rol als programmamanager ben ik verantwoordelijk om een programma organisatie op te zetten en het proces te begeleiden dat het partnerschap en hun ambitie ondersteund. Wat echt een cadeau is geweest het afgelopen jaar, is dat ik samen met enthousiaste, nieuwsgierige en gecommitteerde mensen een heuse ontdekkingstocht heb kunnen maken in dit vraagstuk.

Evelien-Vierkant.jpgEvelien Heinrich- Kennismanager

"Het afgelopen jaar heb ik als kennismanager vooral een bijdrage geleverd aan het proces om te komen tot invulling van de preventie-agenda. Hoe kiezen we de thema’s waarop we in gaan zetten, zodanig dat zowel de inwoners als de professionals voelen dat we aan de goede dingen werken? We zijn gestart met een populatieverkenning op basis van beschikbare data. Mooi om te zien hoe data vanuit verschillende bronnen gebundeld ons zicht heeft gegeven op relevante thematieken. Door partners van het programma zijn in gezamenlijkheid thema’s geprioriteerd. We hebben die verder uitgediept; een vraag daarbij was hoe we ook de doelgroep hierbij kunnen betrekken. Vanuit mijn rol als kennismanager heb ik focusgroepinterviews als methodiek voorbereid om met de doelgroep in gesprek te gaan: Welke vragen hebben zij? Waar lopen ze tegen aan? Wat kunnen we voor hen betekenen, vanuit het programma? Deze inbreng zal een belangrijk rol spelen in de verdere invulling van de preventie-agenda in 2018."

Patricia-vierkant.jpgPatricia Teuns-Communicatiemanager

"In 2017 is de communicatie vooral gericht geweest op de partners,  werkgroepen en focusgroepen. Persoonlijke benadering en (werk)bijeenkomsten stonden in de communicatiestrategie centraal. Om actief en direct mensen te enthousiasmeren voor het programma. En dat is gelukt.

Tevens hebben we eind 2017 ook een eigen naam "Samen Landerd, Samen Beter" en een beeldlijn ontwikkeld, om de gelijkwaardige samenwerking een eigentijds, vooruitbewegend en samenhangend beeld te geven. Want van de werktitel preventieagenda kreeg niemand echt een warm gevoel. Ook voor dit programma is een communicatieplan opgesteld en zullen we er in 2018 uitvoering aan geven."

   * Het Programma Landerd valt niet onder de beleidsregel.

Yvonne-Roselaers-vierkant.jpgYvonne Roselaers - Programmamanager


"Het eerste LOQS programma is afgesloten in 2016, waarna de projectorganisatie is ontmanteld. De multidisciplinaire, lijn- en regio-overstijgende samenwerking van de zorgprofessionals die in het eerste programma tot stand is gekomen is echter wel gecontinueerd in 2017. Verder is in 2017, geïnitieerd door het MUMC, fors ingezet op de verdere ontwikkeling van een van de vier LOQS onderdelen: het transmurale Moeder- en Kind Dossier. De projectleiding hiervan is ingevuld door Robuust.

Robuust heeft, ter verspreiding van de kennis die in dit programma is opgedaan, in 2017 een digitale ‘special’ uitgebracht over de resultaten van het LOQS programma. Daarnaast zijn alle binnen het LOQS programma ontwikkelde producten ter beschikking gesteld aan alle zorgverleners in Nederland via de website van het CPZ en de eigen website www.zwangerinlimburg.nl. Op verzoek van het CPZ is op hun jaarcongres 2017 een presentatie gegeven over de ACCORD methodiek die het Verloskundig Consortium heeft gebruikt voor het ontwikkelen van de multidisciplinaire, transmurale LOQS zorgpaden voor zorgprofessionals uit eerste, tweede- en derdelijns lijn.

Vanaf het voorjaar 2017 is het programmateam van Robuust betrokken geweest bij de voorbereidingen om m.b.v. een ZON MW subsidie een doorstart te maken: het LOQS II programma. Dit vervolgprogramma staat primair in het teken van de overstap van ontwikkelen naar implementeren, bestendigen en verbreden. Hierbij zal speciale aandacht worden besteed cliëntparticipatie, communicatie en structurele bestendiging van het Consortium. Na de toekenning van de ZON MW subsidie is het LOQS II programma op 1 december 2017 van start gedaan. Dit programma heeft een subsidielooptijd van 4 jaar. Robuust vult ook in dit programma het programmamanagement in." 

Paul-Vierkant.jpgPaul van Vugt - communicatiemanager

“De communicatie voor het LOQS kende twee hoofdstukken, die mooi naadloos op elkaar aansluiten. De eerste helft van het jaar stond in het teken van de LOQS-publicatie. Een uitgebreid verslag van vier stevige, maar succesvolle programmajaren. Deze eindpublicatie werd uitstekend ontvangen en bleek medio 2017 bovendien een mooie proloog, toen het LOQS vanuit ZonMw een ‘go’ kreeg om door te starten in december. Daarop hebben we direct de kaders voor de communicatie bepaald die vanaf 2018 concreet handen en voeten gaan krijgen. Hopelijk kunnen we aan het einde van de rit wéér een prachtige publicatie optekenen over vier vruchtbare programmajaren.”

Externe over Robuust 

Prof.dr. Marc E.A. Spaanderman, Hoofd divisie Obstetrie Maastricht UMC 

Marc-Spaanderman-gynaecoloog.jpgMarc Spaanderman: “Robuust was heel bepalend voor het succes van het LOQS en beseft dat je niet voor een partij, maar voor het grote belang moet staan. Alleen dan blijven de discussie en het proces zuiver. De intensieve samenwerking met Yvonne om samen krachtig voor de groep te staan, vroeg om hecht teamwork. Daarin bleek Yvonne de juiste match voor het LOQS en voor mij in het bijzonder. We vormden een ijzersterk duo. Ik keek links, zij rechts en samen zagen we 360 graden.” Lees de publicatie 'De resultaten van 4 jaar het LOQS'. 

Binnen de gezondheidsprogramma's in Zuid-Nederland worden diverse initiatieven uitgewerkt die bijdragen aan de programmadoelstellingen. Benieuwd om welke projecten het gaat? Wij maakten een compleet overzicht aan de hand van twaalf actuele thema's.